Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #132

Alla potentater ska bort! 1 Maj i Lund, Jönköping och hela landet. SvP mötte stenhårt motstånd.

1 Maj i Lund var mycket peppande. Precis som jag lovade i förra krönikan! ”Alla ska bort. Vi behöver varken chefer, politiker eller poliser” var temat och i strålande majväder tågade vi från Knutstorg, via lasarettsblocket – aktuellt med kampen för vården – och tillbaka genom centrum i olikfärgade rökridåer och musik, för att avrunda med Leifs delikata mat och Indias bokbord. När vi kom in på Dackegården möttes vi av ett konfettiregn! Underbart. Tack alla som var med.

allaskabort

1 Maj i Jönköping var inte lika fridfullt. Nazisterna lotsades genom stan av en alltmera militariserad polisuppbackning. Två bilar sattes i brand, nazistledaren själv fick ta tåget hem….knallskott, stenar och flaskor; 5 personer skadades och 56 ”omhändertogs” som polisen säger. På J-nytts bilder ser man hur polisen misshandlar folk, driver dom framför sig med hästar och övervakar dom med helikopter. Ett återfall i Gbg 2001-taktiken verkar det som. Nazisterna kommer säkert aldrig tillbaka.

sybc09f4_1

En upprörande nyhet är att Jönköpings Bokcafé nu är utslängda från Kulturhuset av Mats Green och de andra högerhaveristerna som vill visa sin råa byråkratmakt. Kulturhuset ska ”kommunaliseras” – inga volontärer, bara anställda. Och bara kommunalt godkända högerböcker (?) får säljas. Detta är den moderata valfriheten, med innebörden förtryck av yttrandefriheten. Det man gör nu står i strid med grundlagen som garanterar fri åsiktsbildning. Påminner om fascisten Le Pen som låtit rensa ut alla vänsterböcker från biblioteket i Marseille där han har makten. Det skulle inte förvåna om Kulturhuset blir återockuperat – det var ju med en ockupation 1982 som det kom till! Den fria kulturen är värd att slåss för med alla medel.

På facebook säger Bokcafét att ”Här på Bokcafét sörjer vi inte, vi är förbannade. Peppade. Det här är bara början, den kamp vi fört fram tills nu har bara varit uppvärmning – nu börjar vi kämpa på riktigt och vi kommer ALDRIG ge upp. Det här jävla tramset är bara bensin på vår eld som aldrig kommer att slockna”. Och tillägger att man just fått in en sändning Montana sprayfärg. Vi stöder er vad som än händer, Jönköpings stolta bokcafé!

1 Maj firas som ni vet till minnet av Chicagoanarkisterna – 1886 var det första gången, och borgarna har aldrig infriat sina förhoppningar om att den ska upphöra. I dag är 1 Maj lika viktig som då, om inte viktigare med tanke på nyliberalismens plundring av välfärden och arbetarnas rättigheter och fascismens renässans i Europa. Löfven lovade att Alliansen åker ut ur Rosenbad och full sysselsättning. Vi lovar att påminna honom om han skulle glömma bort det. Bort med borgarna 2014 är första prioritet. Men det räcker inte om arbetarklassens positioner ska flyttas fram dit dom ska vara. Då duger bara en social revolution, och den känns närmare nu än på länge. Avanti!

ChicagoAnarchistsLove, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 1 maj, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: