Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #123

Autonoma varulvar och ockulta modernister

Världen

Drönare skulle kunna användas för fredliga ändamål skriver DN. Till att frakta mat och medicin i oländiga områden, vilket blir billigare och mer miljövänligt än vägbyggen.
Fast då kunde ju inte fredspristagaren Obama sitta i Vita Huset med en joystick och kötta antagonister på andra sidan jordklotet utan juridiskt krångel.

Nordkorea väsnas mer än vanligt och hotar med kärnvapenkrig (liksom general McArthur gjorde 1951)  i desperation över den totala handelsblockaden och de offensiva militärövningarna vid gränsen. Det riskerar världsfreden att tvinga in den aparta regimen i ett hörn och även här har Obama ett ansvar. USA har fortfarande inte skrivit under ett fredsfördrag efter det förödande (och oavgjorda) Koreakriget 1950-53. Det är där man borde börja.

Sverige

Jonas Hassen Khemiris fantastiska text om rasismen i Sverige angrips av Staten genom klättermusen Jasenko Selimovic (fp) som förnekar att klass, kön eller etnicitet skulle ha någon betydelse för indiviiiiden. Det sociala arvet finns inte, ta dig i kragen och lyft dig i håret menar Selimovic.

Hilma af Klints fenomenala konstnärsskap diskuteras av Gertrud Sandqvist och idehistorikern Per Sundgren levererar i samband därmed en grumlig kritik av teosofin som helt missar målet: att Hilmas målningar har ett egenvärde och att hon var en banbrytare där förut bara manliga konstnärer har uppmärksammats (bild courtesy AB).

ab.klint

Den som är intresserad av ämnet teosofins betydelse för modernismen kan läsa artikeln av Thomas Steinfeld: Modernismens ockulta rötter. Teosofin förutsåg hundra år i förväg subatomära fenomen som bekräftats i efterhand av naturvetenskapen. Strängteorin är ett exempel: på den djupaste nivån vibrerar allting tillsammans. Så beskrev teosoferna världen, som en unio mystica. Huvudspåret inom teosofi, hinduism och buddhism är reinkarnationsläran, och inte bara Ian Stevensons livslånga och minituösa undersökning som vi tidigare skrivit om i artikeln ”Parapsykologiska personligheter” bekräftar att själen överlever kroppens död i ett oändligt kretslopp. Dalai Lama säger att ”inom buddhismen betraktar vi reinkarnationen som ett faktum”.

REVA har fått nedgörande kritik av alla och till och med från polisen själva. Detta står i (mp):s överenskommelse med (m): ”Arbetet med att öka effektiviteten i såväl det självvalda som det tvångsvisa återvändandet ska fortsätta” (AB). Miljöpartiet borde naturligtvis omförhandla denna uppgörelse med moderaterna omedelbart, allt annat är hyckleri. Om avsikten är att hålla SD utanför migrationspolitiken finns det andra sätt som inte drabbar de svagaste vilket dock inte är (m):s bästa gren.

Och moderaterna vill som bekant inte påminnas om fattigdomen som kapitalismen skapar. I sin propaganda för att förbjuda tiggeriet säger Eva Solberg (m): ”Väljer man däremot att ställa sig till arbetsmarknadens förfogande, på dess villkor, har man självklart samma möjligheter som alla andra”. Detta är såklart en lögn. De människor som tigger på gatorna gör det för att dom är arbetslösa och det lär dom förbli så länge moderaternas kapitalistiska och rasistiska system gäller. Det är detta system som borde förbjudas, inte tiggarna det skapat.

Malmö/Lund

Det ska byggas spårväg i Lund från ESS-anläggningen i norr till Tetra Pak i söder och det kommer att kosta drygt en miljard samtidigt som alla Lunds skolor möglar och sjukvården går på knäna. Men om man nu ändå bygger har Mitt Lund ett roligt förslag på hur. Eller varför inte gräva en nord-sydlig kanal så att Lund äntligen får ett vattendrag?

Övrigt: Romanen ”Han åt mitt hjärta” av Viktor Algren, Pluribus 2013.

Omslagsbild-HÅMH

Homoerotiska varulvar som äter Sverigedemokrater levande, kan det vara något? Ja, det är bra skrivet och bra berättat inom denna genre som verkligen inte varit samhällskritisk förut. Sensoriska upplevelser (varulvar har ett förhöjt luktsinne) och Malmö om natten skildras med stor intensitet. En skräckroman för autonoma!

Jag återkommer snart med en läsning av sf-romanen ”Jagganath”.

4 kommentarer på “Krönika #123

  1. Viktor
    2 april, 2013

    Tack för de fina orden om ”Han åt mitt hjärta”! Det är så fantastiskt roligt att det man skriver läses, det är som sockerdricka i själen.

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 30 mars, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: