Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #122

Seger!

Världen

Nästa man till rakning är Cypern, som nu försöker sälja sina banker(!) Ännu ett lands ekonomi kollapsar. Slovenien står på tur. Vilket lands ekonomi kommer inte att kollapsa? Ingen vet. Som George Bernard Shaw sa: ”Om man lägger alla ekonomer i en lång rad…så kommer dom ändå inte fram till något”. När blir det aktuellt att skrota detta värdelösa kapitalistiska ekonomiska system? Den frågan gör man allt för att undvika att besvara, men till sist blir det ändå nödvändigt. Filosofen Robert Kurtz skriver högintressant om kapitalismens förestående kollaps i engelska situ-marxistiska Principia Dialectica.

girig1Och på tal om situationister kan jag inte undanhålla er detta unika klipp med Ivan Chetcheglov, tidig lettrist och situationist, en av Guy Debords närmaste. Inspelat någon gång på 1950-talet i Paris.

Det finns en text av Ivan i kategorin ”Översättningar” på denna blogg. För att ta något mera aktuellt ur denna miljö så har Ken Knabb gjort en jämförelse mellan och tillbakablick på händelserna 1968 och 2011, och i bägge fallen hade situationisterna en nyckelroll.

Sverige

Avvisningsminister Billströms pudel gjorde ett regisserat intryck, medan hans ständiga rasistiska utbrott under en längre tid däremot verkade helt spontana. Han kommer att bli en belastning för (m) även i fortsättningen, eftersom han egentligen inte bytt ståndpunkt utan bara ordval. Det rimligaste vore fortfarande om båda Reinfeldt, Bildt och Billström gick i förtidspension. Vi instämmer med Expo: Avgå, Billström!

En 16-årig pojke som fått avslag på sitt uppehållstillstånd kastade sig ut från 6:e våningen i desperation. Ambulanspersonalen kommenterade: ”Det är ju bara en flykting” och vägrade att ta hand om honom. Polisen fick istället köra honom till akuten. Undrar var man fått inspiration till detta gentlemannamässiga beteende?

Malmö/Lund

Konflikten mellan sjuksystrarna på barnintensiven och sjukhusledningen är över. Det blev en total seger för sjuksystrarna som fick igenom alla sina krav, både för sig själva och för kommande kollegor. Uthålligt motstånd lönar sig! Det är en glädjens dag för både personal och patienter. Stödet från allmänheten har varit massivt. Många liknande kamper återstår innan vården är räddad, men detta lovar gott.

Och när vi har räddat vården återstår bara att rädda våren.

Att polisen gett demonstrationstillstånd till SDL i Malmö är naturligtvis en helt onödig provokation, så nu får antirasisterna som vanligt gripa in för att skydda demokratin. Med livet som insats som det numera har blivit när polis och fascister gör gemensam sak. Och vi minns Möllevångskravallerna 1926…

möllan1926

Jag gick med Skåne mot rasism-tåget från Möllan till Stortorget vid 12-tiden, där polisen hade laddat för att passa upp på fascisterna. ”Det är ju litet märkligt” sa en demonstrant till mig ”att nån som kallar sig för ”Försvarsligan” inte kan försvara sig själva utan måste skyddas av polisen”. ”Inga Breivik-soldater på våra gator” stod det på banderollen i täten. Drygt 2000 personer i alla åldrar samlades på Stortorget med musik, smällare, tal och slagord. Bengaliska eldar illuminerade och kravallstaketen revs av motdemonstranterna. Det var en kraftfull manifestation mot det ynkliga fascistpacket på 15 personer och solen sken hela tiden. Polisen försökte provocera i vanlig ordning och några blev omhändertagna men det var hög stämning och vid 15.00 avslutades manifestationen. SDL försvann från platsen med svansen mellan bena. Kom aldrig tillbaka, tack.

46898Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 22 mars, 2013 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: