Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #101

Förbjud klassamhället!

Världen

En ny kinesisk lag kräver att vuxna ska besöka sina åldrande föräldrar ofta. Annars har föräldrarna rätt att stämma sina barn, skriver nyhetsbyrån AP. Bra initiativ, sorgligt bara att det ska behövas. Men allt ansvar ska väl inte vältras över på släkten; det måste också finnas en åldringsvård värd namnet – vilket det bara gör i undantagsfall och då kopplat till betalningsförmåga.

Sverige

Jaha där läste jag fel – det var inte ”Nordkoreas teknik krånglade igen” — trodde dom fått problem med sina nyårsraketer — utan ”Nordeas teknik krånglade igen” (AB). Tänk så krångligt kapitalet inrättat vardagslivet. En traditionell sparbanksbok kan inte vara offline, så den tekniken har man slopat till förmån för en som är sämre för kunden och bättre för banken, givetvis.

Politiska bottennoteringar: Lägst förtroende av alla partiledare har Jimmy Åkesson (SD). 55% har inget som helst förtroende för honom, gissa varför? Annie Lööf (C) kommer som tvåa med 19%. Inte heller svårt att förstå (Aftonbladet/Sifo). Till detta skall läggas att 7 av 10 svenskar inte litar på någon politiker överhuvudtaget (Standard Eurobarometer 57/2002, s.1 ).

                                                                                                                                                                                                                          art-beautiful-black-and-white-frida-kahlo-Favim.com-536241Nya Upplagan är en mycket trevlig tidning. Den är för det första gratis och för det andra har Noam Chomsky en stående kolumn där, bara en sån sak. I det senaste numret finns en artikel om nutidskonsten som jag verkligen måste rekommendera. Konstnären Pernilla Hägg Nordström, (dotter till den socialistiske konstnären Gerhard Nordström) går till rasande och intelligent angrepp mot nutidskonstens förflackning (s. 16). Artikeln finns inte på nätet, så leta genast reda på ett lösnummer, du blir inte besviken. Pernillas egna målningar ligger däremot ute, bl.a. på www.pernillanordstrom.se. Själv tror jag att måleriet är tillbaka mycket snart eftersom konceptualismen har nått vägs ände, om det nu behöver sägas. Måleriet kan aldrig bli omodernt som medium även om det nu under en period har trängts ut av nihilistisk spektakelkonst på ett onaturligt sätt. Det kan man inte begära att DN:s ”konstkritiker” Dan Jönsson ska förstå (DN 29/12). Se den aktuella dokumentären på K-special om Frida Kahlo (g.m. Diego Rivera) istället! Då snackar vi konst som betyder något och vill något.

Internationalen har ett intressant samtal mellan Nina Björk och Kajsa Ekis Ekman om Samtal-om-varufieringen-av-människan.-Foto-Emma-Lundströmvarufieringen. Också läsvärt!

Här några axplock ur Språkrådets nyordslista 2012 som säger en hel del om vår tid.

eurobävning
ord för att beskriva att eurosamarbetet skakar i grunden.
grexit
greklands eventuella utträde ur EMU.
henifiera
byta ut pronomenen hon och han mot hen.
klämspärr
inpasseringsspärr med glasskivor som dras isär vid inpassering och kläms ihop för att stänga spärren.
kopimism
politisk och religiös ideologi med informationsfrihet i centrum.
mjuk betalvägg
funktion som tillåter tillgång till en begränsad del av innehållet på en webbplats innan betalning krävs.
mossgraffiti
graffiti med mossa.
nomofobi
fobi mot att inte ständigt vara tillgänglig och uppkopplad mot nätet med
mobiltelefonen.
ogooglebar
som inte går att hitta på webben med en sökmotor.
ryggplankning
metod för att passera genom klämspärrar (se detta ord) utan biljett.
Tintingate
reaktionerna på att ungdomsavdelningen på biblioteket på Kulturhuset i Stockholm flyttat ut Tintinalbum ur hyllorna med motiveringen att de ger en nidbild av exempelvis afrikaner och har ett kolonialt perspektiv.
tårtgate
reaktionerna på att kulturministern skar i en tårta formad som en kvinna, där konstnären Markode Linde agerade kvinnotårtans huvud i så kallad blackface-sminkning.
zlatanera
klara något med kraft, ”dominera”.
överklassafari
bussresa för att se hur människor från andra socioekonomiska klasser lever.

Malmö/Lund

Hemlösheten minskar inte, den permanentas trots att det finns realistiska lösningar som hemlosRector Per Erikssons ”Bostad först”. Hemlösas förening jobbar i motvind fastän Göran Wallén och kommunen själva verkar helt oförmögna att lösa problemen. Gertrud Anljung menar (SdS 29/12) att det blivit en politisk prestigefråga där de hemlösa får sitta emellan. Det kan hon mycket väl ha rätt i. Ett regimskifte 2014 är nog en första förutsättning för att någonting radikalt ska hända. Från regeringens håll är man just nu upptagen med ett lagförslag för att förbjuda tiggeriet. Typiskt borgerligt baklänges-resonemang. Börja med att förbjuda fattigdom, klassklyftor och misär – då löser sig resten!

Boktips

Sara Granér: All I want for Christmas is planekonomi. Galago 2012.  Vild satir med vilda färger, ett helt fantastiskt seriealbum.

Uppdateringar

Ny artikel på denna blogg är ”Fantasin till makten!” Om utopia, eutopia, drömmar och verklighet. ”ABC för autonoma” har tillförts ”Los Solidarios”, ”Barrikad”, ”Utrustning för demonstranter” mm.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 december, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: