Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #99

Den som lever får le

Världen

Obama stöder lag mot automatvapen som reaktion på skolmassakern i Newtown. Men orsakerna finns förstås kvar i samhällssystemet, som bygger på ett allas krig mot alla. Antalet väpnade mord om året är enormt mycket högre i USA än i alla andra länder.

I Japan kan man däremot vänta sig att leva länge. Världens äldste man är japanen Jiroemon Kimura, 115, säger Independent.ie. Tydligen är det nyttigt med sushi. Och så har dom inte någon National Rifle Association med fyra miljoner skjutglada amerikaner.

Sverige

Nytt centralt avhopp från SD! Till Expressen säger Stefan Lundkvist (SD) att han är missnöjd med hur ledningen styr partiet och att han ”sett enormt mycket fula saker inom partiet, oftast kopplat till intag av kopiösa mängder alkohol”. Samtidigt demonstrerar den antirasistiska allmänheten i Lidköping mot Curt Linusson, den militante nazisten som nu sitter i kommunfullmäktige på ett SD-mandat.

linusson2

Sönderfallet i rasistlägret fortsätter. Åsa Lindeborg skriver om AB:s granskning av det högerextremistiska näthatet: ”De nervösa försvarstalen och frånskyllningarna visar bara på desperation. Samtidigt som de sjunger yttrandefrihetens lov ylar de att vi är odemokratiska som vill ta det de skriver på allvar”.

http://www.aftonbladet.se/kultur/article15935619.ab

Hets mot folkgrupp skyddas inte av yttrandefriheten och personer, organisationer eller partier som sysslar med sådant borde inte få finnas varken på nätet eller i de s.k. folkvalda församlingarna. Tydligen läste inte valmyndigheterna grundlagen innan man lät SD ställa upp i val. Borde kollas upp före 2014 åtminstone.

Också inom Stureplanscentern är man desperata. Allt mer bisarra förslag ser dagens ljus: Slopad skolplikt, samma skatt för alla, importerad arbetskraft ovanpå arbetslösheten, betydligt lägre löner, mer kärnkraft… Det verkar som om C vill komma under 4%-gränsen — och vi ska väl inte hindra dom från det. Varken Ayn Rands bondkomik eller Thatchers klassförakt ligger rätt i tiden för Annie Lööf. Vem behöver ett landsbygdsparti för Stockholmare? 2014 får vi svaret.

Stalinisten Astrid Boman (skp) har som vanligt fått allting om bakfoten och tror att C vill införa ett anarkistiskt samhälle. Om det vore så väl ändå. Det får vi ordna själva utan vare sig Boman eller Lööf, och att anarkismen är den högsta ordningen av alla behöver vi inte särskilt understryka för dom som brukar läsa denna blogg.

Instagram-upploppet i Göteborg är en annan pseudohändelse och en bedrövlig sådan. Om dessa enorma sociala krafter ändå kunde användas konstruktivt. I klasskampen exempelvis. Det vore betydligt intelligentare än att dra ihop en nätmobb utan mål och mening.

Och nu till något helt annat. Minns ni u-båtsnojan på 80-talet? Carl Bildt och svenska marinen jagade inbillade ubåtar i Stockholms skärgård och sjunkbombade intensivt. Ett och annat sillstim lyckades man träffa. Nu har Sveriges försvarsmakt äntligen hittat en sovjetisk ubåt. Den sjönk under andra världskriget sydost om Öland (AB). Det är sannolikt ubåten S-6 som försvann i september 1941. Bättre sent än aldrig. Den som lever får le.

Malmö/Lund

Jag bekymrar mig lite för de bostadslösa lundastudenterna i sin igloo; det har varit töväder… Men när Max IV och ESS kommit till Lund, då ska alla bostadsproblem plötsligt blivit lösta. Och alla andra problem också enligt kommunpolitikerna. Tänk vad ett ton radioaktivt kvicksilver kan göra skillnad.

Här kommer två nya målningar som handlar om förhållandet mellan ädelstenar och glansbaggar. Skarabé 1 och Skarabé 2. Just nu målar jag helt enkelt det som attraherar mig visuellt.

Scarabe1 Skarabe2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 december, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: