Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #97

Herrar utan slavar

Världen

Egyptens nye diktator (så blev det tyvärr, åtminstone för stunden) Muhammad Mursi har mötts av kompakta demonstrationer och t.o.m. ett stormningsförsök mot parlamentet. Men Den Arabiska Våren ger inte vika; det är fortfarande revolution på agendan. Ännu en gång visar detta att det inte räcker att byta en härskare mot en annan; folket måste bli sina egna herrar över sina egna liv. Herrar utan slavar! ”Om alla styr finns inga styrda och därmed ingen Stat” som Bakunin sa och sällan har väl så mycket politiskt sunt förnuft uttryckts så kort och koncist.

svenskKongo1961                                                                                                                                                                                                                          Vad hände i Kongo 1961?

På nytt rapporteras om övergrepp i Kongo-Kinshasa, denna gång av regeringstrupper. Men än idag är inte de svenska FN-soldaternas övergrepp mot civilbefolkningen i Kongo 1961 utredda. ”Svenskarna kom att hamna i öppna strider med civila och vid ett antal tillfällen kom de i situationer där de sköt rakt in i uppretade folkmassor och dödade flera personer. Inga rättsliga utredningar har gjorts av dessa dödsskjutningar”. Källa: Löfgren, Claes JB: Fredsknektarna – FN-svenskarna i Kongo 1960-64.  T. Fischer & Co, Sthlm 1990.

Sverige: De senaste konstskandalerna

Tranströmers dikter är ämnet för en konflikt mellan en svensk och en kinesisk översättare. Poesi går inte att översätta bokstavligt, särskilt tydligt blir ju detta när det gäller rimmad dikt. Poesi måste tolkas, men så nära originalet som möjligt. Detta är en intrikat omdömesfråga och språkkänslan måste vara exceptionellt god. Tranströmers konst borde inte få användas som slagträ i personliga konflikter. Vart tog värdigheten vägen?

Kan man använda aska från krematoriet i Majdanek som pigment i en akvarell? Det verkar inte särskilt välfunnet, oavsett vem det gäller, vem som utövar eller vem som ställer ut. Det råder ingen brist på lämpliga pigment för akvarellmålning, och det råder heller ingen brist på uppmärksamhetstörstande skandalkonst, snarare tvärtom. Vilket i sin tur är ett resultat av konstens reifiering i marknadskonkurrensen. Varken poesi eller bildkonst vinner något på denna typ av pseudohändelser.

Vill man hedra Förintelsens offer kan man göra det genom att uppmana alla man känner att inte rösta på SD. Om man bor i Lund är den bästa insatsen att upprätthålla vår stad som en nazistfri zon även i fortsättningen.

Malmö/Lund

Filosofiska Institutionen som funnits i Kungshuset i Lundagård i alla år skall tvingas därifrån till mindre och dyrare lokaler. Jag tycker dom ska få stanna kvar. Jag har själv bevistat föreläsningar här. Det är en unik miljö som inte kan återskapas. Och jag tycker fortfarande att Konstvetenskap skulle fått bli kvar i det vackra Universitetshuset. Där finns nu administrationen. Men är inte studenterna och forskningen universitetets kärnverksamheter – eller har jag missuppfattat något här, Per Eriksson? Sen kan jag tycka att det är förödande för framtidstron i stort när alla förändringar  innebär eller uppfattas som försämringar. Beslutsfattare: Gärna en förändring – men till det bättre, tack!

Kungshuset

I en lång och tråkig artikel på en sydsvensk ledarsida nyligen försöker Heidi Avellan förklara varför liberaler inte vill kalla sig feminister. Det går sådär. Det hade nog varit enklare att förklara varför liberaler inte är feminister. Om man är emot social och ekonomisk jämlikhet, varför då vara för jämställdhet mellan könen? Men att vara liberal är att vara kluven. En konsekvent inkonsekvens –  en liberal hjärtefråga att brinna för.

Övrigt

Se dokumentären från Båstadkravallerna 1968 på SVT-play! Mycket välgjord. Intervjun med Rebecka – som angrep tennisbanan med ägg och olja – är helt underbar. Se där att det finns 68:or som inte anpassat sig och som fortfarande kämpar!

På tal om fett lyckade direkta aktioner från den  stoppade matchen i Båstad 1968 till den stoppade nazimarschen i Lund 1991 – jag ska genast skaffa mig boken ”Beutiful Trouble” som det nya och riktigt bra numret av Brand tipsar om. Återkommer med en recension!

Uppdateringar: Makt och Motstånd-citaten  kompletterar jag nu med foton och födelsedata på inrådan av en läsare. Tack för tipset!

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

9 kommentarer på “Krönika #97

 1. silver account
  8 december, 2012

  De som den svenska krigsledningen under skånska kriget kallade för snapphanar, men som senare historieskrivning velat visa vara mer komplex, kan sägas ha utgjorts av åtskilliga olika kategorier. En kategori var reguljära specialförband som arbetade mycket bakom fiendelinjerna med att inhämta underrättelser och få ut personer därifrån, men också med att förhindra svensk skatteindrivning i Skåne. Dessa specialförband samarbetade nästan alltid med danske kungens friskyttekår som i svenska ögon utgjorde ytterligare en kategori snapphanar. Friskyttekompanierna bestod till största delen av skåningar men också av danskar och ett fåtal tyskar, polacker och till och med svenskar. Dessa kompanier var ridande förband på 100-200 friskyttar som opererade över stora områden och främst angrep den svenska arméns försörjningslinjer. En tredje kategori var helt vanliga bonde uppbåd , där den lokala befolkningen tog till vapen mot annalkande svenska styrkor, denna kategori var vanligast i inledningsskedet av kriget. En annan grupp snapphanar var de danska fogdar som övervakade dansk skatteindrivning och furagering och som ofta kom ihop sig med svenska trupper med samma mål. Ofta nog samarbetade dessa fyra grupper och bidrog med manskap till olika danska krigsoperationer och oftast var de styrda från Köpenhamn. En sista kategori var de egentliga snapphanarna, det vill säga stråtrövare som strök omkring i skogstrakterna och som absolut inte hade något med krigsledningen att göra. Deras plundringar riktade sig inte bara mot den svenska armén utan även (och i en större utsträckning) mot civilbefolkningen . Riktigt vilken omfattning stråtröveriet hade under skånska kriget är oklart, men källorna visar att det förekom missdådare på båda sidor som utnyttjade lokalbefolkningen på skamligt vis.

  Gilla

  • Konst & Politik
   8 december, 2012

   Jag instämmer helt med denna skildring av den skånska motståndsrörelsen under Snapphanefejden. Men på vilket sätt den är relevant som kommentar till min krönika kan jag inte lista ut. Varför inte posta detta inlägg som artikel på t.ex. http://www.yelah.net, Fria Tidningen eller Arbetaren?

   Gilla

 2. Amedar Consulting Group
  9 december, 2012

  Wonderful web site. A lot of useful information here. I am sending it to a few pals ans additionally sharing in delicious. And obviously, thank you for your effort!

  Gilla

 3. Johnnie Reckart
  14 december, 2012

  I just want to say I am just beginner to blogs and actually enjoyed your page. Likely I’m going to bookmark your blog post . You certainly come with very good well written articles. Appreciate it for revealing your webpage.

  Gilla

 4. wypoczynek mazury
  27 mars, 2014

  I’ve learn some just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you set to make such a fantastic informative site.

  Gilla

 5. StevenOOwnes
  17 december, 2016

  I visited multiple blogs but the audio feature for
  audio songs present at this site is genuinely excellent.

  Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 8 december, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: