Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #87

Spanska gruvarbetare är inte att leka med.

Världen

Asturienrevolutionen varade under drygt två intensiva veckor 5-18 oktober 1934, och utgjorde upptakten till spanska revolutionen 1936-39. Socialister och anarkister gjorde gemensam sak med folket i Asturien i sitt uppror mot den spanska högerregimen och den sociala misären. Upproret inleddes med en generalstrejk som strax övergick i öppen revolution. Särskilt aktiva var gruvarbetarna, som bekämpade militären med dynamit. Flertalet städer och byar i området intogs, liksom polisstationer, offentliga byggnader och vapenfabriken i Oviedo. Man började bygga upp en kollektiv ekonomi och avskaffade pengar och privat egendom.

Nu (2012) går gruvarbetarna i norra Spanien till aktion igen, berättar Arbetaren.se. Polisen hade angripit demonstrationer med gummikulor. Då anföll gruvarbetarna med hemgjorda raketer och jagade bort polistrupperna! (Foto courtesy Emilio Morenatti/Scanpix/Arbetaren). Spanska gruvarbetare är inte att leka med.

Sverige

”Ljudet från glassbilen är jobbigare än böneutrop” skriver Natalia Kazmierska, AB, i en pågående märklig moskédebatt. Jag instämmer. ”Helan och Halvans” signaturmelodi borde dom ha fått behålla för sig själva. Och Charlie Chaplin var mycket roligare. Han var dessutom socialist, bara en sån sak.

Bloggosfären

                                                                      ”Ja, det finns tonvis med information på nätet men en hel del är oredigerat, obestyrkt och outvecklat”.     — John Updike

Badlands Hyena går från klarhet till klarhet. Det är alltid en fröjd att läsa denna intelligenta och graciösa humor och språkbehandlingen är närmast povelramelsk. Andra bloggar jag brukar ha utbyte av är Libcom, Sovversiva’s blog, Fria Tidningen, Guldfiske och Mitt Lund.  Röda Lund och Yelah ligger lågt för tillfället, men dom brukar också skriva bra. Ska man blogga ska man kunna skriva felfri svenska och dessutom ha något meningsfullt att förmedla, vilket inte alla bloggar har tyvärr. En blogg måste ha fast konsistens. Ytlighet är plågsamt men det ska vara ännu värre på twitter sägs det.

Anarkisterna har varit pionjärer på många områden. Sexualupplysning och feminism var ungsocialisten Hinke Bergegrens (1861-1936) specialitet, och han var också en av grundarna till RFSU. Jag har tillfälligtvis undrat vad som stör mig med Johanna Sjödin, en tonåring som skriver mycket öppenhjärtligt och tvärsäkert om sex trots att hon bara varit aktiv i ett par år. Hon behandlar faktiskt ämnet mycket bättre än ”Fråga Olle” som i och för sig är en av de mest överskattade och flamsigaste sexupplysarna någonsin.

Diskussionen behövs – efter den sexuella revolutionen på 1960-talet kom backlashen med 1980-talets aidsepedemi och sen dess är det pryderi och sexualfientlighet som dominerar i samhället.

Nu vet jag vad som stör mig – det är varken hennes ämnesval, ålder, språk eller rättframhet. Där finns inget att invända. Utan att hon är liberal. Denna uttjänta filosofi förtjänar inte så mycket reklam som hon ger den och jag tror att det är detta och inget annat hon kommer att ångra längre fram. Som vuxen person hoppas jag att hon då har hjärtat till vänster; hon är ju redan feminist så det går åt rätt håll får man hoppas.

Konsten

Det finns också en annan Johanna Sjödin med samma namn och hon är konstnär. En sajt jag tittar in på emellanåt är Deviant Art. Det är inte en blogg utan en jättelik öppen portal för konstnärer och bilder av skilda slag. Målningar, teckningar, digital konst, foto. En hel del fantasy och science-fiction. Som med allt annat på nätet måste man sålla ordentligt, men man kan visst hitta guldkorn här. De flesta användarna verkar vara mycket unga och mangafrälsta men som sagt, det finns en del av värde bara man letar. Konst&Politiks målningar hittar ni om ni söker på ”artsaveslifes”. Konsten räddar liv!

Malmö/Lund

”Att studera parapsykologiska fenomen är inte det minsta konstigt”, säger Lunds universitets Rector Per Eriksson med anledning av kritiken nyligen (SvD). Enligt honom har den aktuella forskningen vetenskaplig kvalitet. Det är bra att Rector försvarar universitetets forskningsprojekt. Forskningens uppgift är ny kunskap, och Cardeñas arbete är helt klart i linje med detta. Parapsykologin kan mycket väl stå inför ett genombrott. Jag återkommer snart till det ämnet, så häng kvar!

Det går mot den 30 november, och ni kan läsa den sanna historien om hur Karl XII-tåget genom Lund stoppades för alltid 1991 på denna blogg. Efter 2008 har det varit lugnt i Lund denna dag; varken 2009, 2010 eller 2011 kom några nazister eller Karl XII-anhängare alls, och därmed inga poliser eller motdemonstranter. Men vi håller ändå uppsikt för säkerhets skull. Motstånd lönar sig i längden!

 
Love, Peace & Understanding — anarchy is order
Annons

2 kommentarer på “Krönika #87

 1. Florencio Bentley
  30 mars, 2016

  Hello! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

  Gilla

  • Konst & Politik
   30 mars, 2016

   Hi and thanks for Your nice words, I appreciate that. Serious comments dealing with a specific subject in a blogpost will be published but unspecific messages, friendly or not so friendly, posted en masse, will not and are considered spam. Welcome back!

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 3 november, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: