Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #85

Fattigdom och konsumism: boktips i höstmörkret.

Världen

Internationalen har en intressant artikel om rådsupproret i Ungern 1956 berättad av  Sture Källberg. Även om jag själv lägger mycket större vikt vid de anarkistiska arbetarråden, den spontana form den proletära demokratin brukar ta sig, och som var häpnadsväckande samtidiga i sin utbredning över hela Ungern. Inom en vecka hade arbetarråden federerat sig och var fullt kapabla att ersätta det gamla proryska stalinistiska ekonomiska systemet. Revolten kvästes av ryska stridsvagnar, och jag minns själv fast jag bara var sju år gammal hur det sas på radion ”Sovjet har idag slagit en järnring kring Budapest”. Jag minns det ordagrant än idag. Men läs gärna Källbergs artikel och hans bok som utkom redan 1966; det är sällsynt med ögonvittnen till denna viktiga händelse i arbetarklassens historia.

Sverige

Susanna Alakoski, känd för boken ”Svinalängorna”, kommer nu med en självbiografi som heter ”Oktober i Fattigsverige”. Tänk om Löfven (s) kunde läsa den…om det nu skulle hjälpa. Får alliansen sitta kvar har vi Fattigsverige som ett brev på posten; eller som ett sms i mobilen får man väl säga nuförtiden. Kombinationen moderater och sverigedemokrater är onekligen en olycksbådande framtidsutsikt. Låt oss bara hoppas att dom kan slås tillbaka för nu börjar situationen bli riktigt allvarlig.

Malmö/Lund

Rasisten och högerextremisten Geert Wilders kom till Malmö, inbjuden av andra rasister och högerextremister, och givetvis skyddad av svensk polis. Tröttnar aldrig polisen på att vara barnvakt åt högersvin? Nej, det gör dom inte, dom trivs med det. Wilders sysslar med hets mot folkgrupp vilket inte omfattas av lagen om yttrandefrihet men den lilla detaljen blundar ju polisen för som vi alla vet.

Ingrid Carlqvist som arrangerat mötet har gjort sig känd genom att kalla antirasisterna för blodtörstiga bestar och apor – en variant på polismaktens kända aforism apedjävlar. Samt för följande rysligt intelligenta uttalande om nazismen under andra världskriget: ”Det fanns ju snälla nazister som bara gick med för att det var fina uniformer” (SdS 27/10). Förintelsen ingår inte i den analysen för nazismen var helt enkelt en fråga om stil och resten av mänskligheten har inte uppfattat detta. Bra att någon tänker till ordentligt.

Geert Wilders fick  knappt några åhörare. Motdemonstranterna var däremot väldigt många och Wilders lämnade snabbt Malmö med svansen mellan benen under tung poliseskort och i en skur av diverse produkter med hög utgångshastighet. Kom inte tillbaka, tack.

http://expo-se/2012/forbudsiver-pa-mote-om-yttrandefrihet_5399.html

Malmö: En expedit i en matbutik i Malmö åtalas för att hon låtit kunder ta varor utan att betala. Kvinnan släppte igenom enstaka varor men också hela kundvagnar med artiklar för hundratals kronor. Delvis har det handlat om bekanta som fått ta varor men hon säger också att hon på eget bevåg låtit folk komma undan betalning, skriver Metro. Kvinnan åtalas för trolöshet mot huvudman (SkD 26/10).

Borde hon inte istället hyllas som en hjältinna? Jomenvisst. Civilkuragepriset kunde sitta bra där. Och i anslutning till detta kan man läsa Nina Björks nya bok ”Lyckliga i alla sina dagar” som är ett rasande angrepp på konsumtionssamhället. Ni vet Nina som skrev ”Under det rosa täcket”.

Lund: Arne Paulsson försökte köpa fullmäktigeledamoten Johan Lambreus Mattssons (mp) lojalitet med en flaska sprit. Det hävdar i alla fall Lambreus Mattsson själv i kommunfullmäktige (SdS). Kan ingen göra slut på denna såpa? Ska det vara så svårt att landsförvisa Paulsson till Österrike där han påstår att han bor? Han behövs inte här mera. Stick iväg bara, men lämna förmögenheten i Sverige för den tillhör folket.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 26 oktober, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: