Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #83

Politiskt triangeldrama

Världen

Toppnyheten i skrivande stund (lördag 20/10 12.00) är att Israels militär  har bordat Ship to Gazabåten och tillfångatagit besättningen. Kontakten är för tillfället bruten med Estelle (bilden nedan). Vid förra försöket att bryta den olagliga blockaden 2010 dödade israelisk militär 9 aktivister.

Växande välfärdsklyftor och ökad orättvisa i Kina gör att allt fler letar sig tillbaka till maoistiska ideal. Landets ”nya vänster” blir allt mer högljudd i sin kritik mot regeringens liberaliseringar. Priset för Kinas ekonomisk expansion är växande inkomstklyftor, korruption och miljöförstöring, anser ekonomiprofessor Minqi Li vid University of Utah, en av de framträdande personerna bakom Kinas växande nymaoistiska rörelse, kallad den ”nya vänstern”. -Kina upphörde att vara ett socialistiskt land för länge sedan, säger han till TT.

13 oktober hölls en global aktionsdag mot krispolitiken. I över 200 städer i 25 länder genomfördes skrammeldemonstrationer, så kallade cacerolazo. Slagorden har varierat – men det är samma ilska bakom dem. I Spanien har demonstranterna ropat ”Vi äger inget, vi tänker inte betala för nått”, i Portugal ”Fuck the Troika”, i Istanbul har man demonstrerat mot kriget, i Tokyo mot Världsbanken och IMF. Det gemensamma för alla protester är att de riktas mot de politiska och finansiella eliterna som är ansvariga för att försämra våra liv med sin krispolitik, berättar Motkraft.net.

I Grekland patrullerar antifascister med motorcyklar som motkraft till nynazisternas härjningar i invandrartäta områden.

Sverige

”Rätt att bo” var huvudparollen för en demonstration som bullrande drog fram från Sergels torg via folktäta Drottninggatan och Västerlånggatan till Slussen på lördagen. Flera hundra demonstranter med slagord som ”Rädda hyresrätten”, ”Stoppa gentrifieringen” och ”Förtäta för de täta” väckte maximal uppmärksamhet bland lördagsflanörerna i City (DN 13/10). Minst en halv miljon svenskar står i bostadskö och behovet är betydligt större än så av billiga, rymliga hyresrätter. ”Marknaden” kan som vanligt inte tillgodose folks elementära behov och politikerna är likgiltiga. Fler husockupationer är att vänta.

”Vår horkarl till kung” vägrar att dela ut Miljöpriset till Fältbiologernas kamp för Ojnareskogens bevarande. Han delade däremot ut en medalj till Saudiarabiens diktator för en tid sedan. Det är skillnad på folk och fä.

Vanvården på Ölands djurpark fortsätter. Lägg ner djurparkerna och lämna djuren i fred i sin naturliga omgivning!

Vad är politisk triangulering?

Kurt Olssons Damorkester hade en berömd medlem vars uppgift var att slå an en triangel en gång varje konsert. Det ska hon ha gjort med den äran.

Triangulering betyder från början att med hjälp av det kända avståndet mellan två punkter beräkna avståndet till en tredje. Begreppet (politisk) triangulering myntades ursprungligen av Bill Clintons tidigare chefsrådgivare Dick Morris. Andra ledande politiker som anses ha använt sig av triangulering är Tony Blair med ”New Labour” i Storbritannien och Fredrik Reinfeldt med ”de nya moderaterna” i Sverige.

Triangulering är ett begrepp inom politiken som innebär att man i grundläggande politiska frågor söker finna en ”tredje position” mellan den egna och den som motståndaren besitter för att på så sätt kunna locka den ofta avgörande gruppen väljare i det politiska mittfältet. Trianguleringsstrategin handlar om att i centrala frågor – där den egna politiken är mindre uppskattad än motståndarens – närma sig motståndaren och inta en ”tredje ståndpunkt” mellan den som motståndaren har och den man tidigare själv intagit. Triangulering är en modern variant på marginalväljarteoremet: partierna tenderar att utforma sin politik så att den framstår som attraktiv för den stora gruppen väljare som finns i det politiska mittfältet.

Till väljarnas övriga alienering från den politiska makten har alltså nu lagts ännu en förrädisk metod att manipulera dem. Sam Dolgoff beskriver väljarens allmänna utgångsläge såhär i artikeln ”The Labor Party Illusion”:

”De politiska partierna eller riktigare den inre klicken som kontrollerar dem utser kandidater som väljarna ska rösta på. Kandidaterna uttrycker partiets vilja, inte folkets. Partiernas plattform är utformad för att locka väljarna att rösta på deras kandidater. Sedan lägger det masshypnotiska maskineriet in högsta växeln och press, radio och television indoktrinerar publiken. Den fördummade väljaren lägger sin röst på politiker han aldrig nominerat och aldrig känt, vars namn han glömmer och vars program han kanske aldrig tagit del av. Valsvindeln är över. Väljaren går tillbaka till jobbet (eller till att söka jobb) och politikerna har fria händer att bestämma över miljoner på det sätt som passar dem.”

Men som om inte detta vore illa nog blir nu även varje valhandling i sig meningslös eftersom partierna kan byta roller och ideologi med varandra före, under eller efter pågående mandatperiod och utan att varsko väljarna. Partierna agerar mer trolöst än företag på en marknad. Profiten i ena fallet och valseger i det andra överskuggar fullständigt varje ideologi eller målsättning. I praktiken finns bara ett trångt segment kvar i den absoluta liberala mitten dit alla strävar, och därmed är de olika partibeteckningarna egentligen bara vilseledande och kunde lika gärna inkorporeras i ett enpartisystem med den gemensamma beteckningen ($).

Finns det då något alternativ till denna cyniska urgröpning av demokratins innehåll?

Ja, men då får man tänka om från grunden, vilket dock inte betyder att det vore ogörligt utifrån väljarnas intressen. Även om yrkespolitiker i alla läger säkert skulle slå bakut. Direkt demokrati kombinerad med deltagande ekonomi i lämpligt utförande skulle i ett slag återinföra det demokratiska folkstyret som det en gång var tänkt och som idag framstår som en nödvändighet om inte samtliga samhällskriser ska förvärras. Ett ekonomiskt-demokratiskt renhetsbad är vad som behövs för att vitalisera demokratin och förhindra en civilisatorisk urartning. Ett enda problem återstår alltså: att få yrkespolitikerna utbytta eller omskolade till när som helst utbytbara delegater med bundet mandat, en fot kvar i arbetslivet och normal lön. För detta krävs antagligen en social revolution.

Malmö/Lund

Lunds kommun behöver en ”Lex Paulsson”. Det kräver Vänsterpartiet som vill använda tomträtter som styr bostadsbyggandet mot hyresrätter (SkD). Fastighetsmogulen Arne Paulsson har upprepade gånger snuvat kommunen och skattebetalarna på pengar i ljusskygga markaffärer. Hade lundaborna och inte kommunalrådet Helmfrid (m) fått bestämma skulle Paulsson förklaras som persona non grata i Lund. Apropå Helmfrid vägrar han fortfarande att införa ”Bostad först”-systemet i Lund, det system som succéartat har avskaffat hemlösheten på flera andra håll i landet. Både extrem rikedom och extrem fattigdom fyller ju en viktig funktion i moderaternas världsbild.

Den senaste galenskapen i Lund är ju som bekant idén att bygga bostäder i parkerna. I stället för att bygga på höjden. Först exploaterade man den vackra S:t Lars-parken, därefter var det Borgarparkens tur och nu senast vill man sätta tänderna i Folkparken. Inget grönområde är heligt för den moderata chefen för Byggnadsnämnden, Christer Wallin. Och nu ska barnens pulkabacke på Djingis Kahn bort har han bestämt. Vi får väl se hur det blir med den saken. Djingis Kahns innevånare har alltid varit stridbara och ett opinionsmöte har utlysts.  ”Förtäta för dom täta”  vore som vi sett en mer passande paroll för byggandet. Lämna parkerna ifred! Och glöm nu inte att det ska vara rymliga och billiga hyresrätter när ni bygger, inget annat.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 18 oktober, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: