Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #82

Avskaffa krigspriset!

Världen

Den groteska fredsprisutdelningen till EU — endast Birgitta Olsson (fp) är entusiastisk — har en lika grotesk historia. Henry Kissinger, Shimon Peres, Menachem Begin, Yitzak Rabin, W.F. de Klerk och ett antal amerikanska presidenter: blodsbesudlade krigshetsare som glada pristagare. EU är den kärnvapentätaste kontinenten på denna sidan Atlanten och bedriver som vi alla vet gärna krig – helst på bortaplan. Kommittén måste ha rökt någonting var en kommentar. Rök ut dom säger vi. Ett sådant politiskt maktmedel som Fredspriset borde aldrig Staten få använda. Alfred Nobel hade gnisslat tänder. Det alternativa nobelpriset Right Livelihood Award  http://www.rightlivelihood.org  är däremot seriöst och något annat behövs egentligen inte.

Sverige

Still not lovin’ the police, del 3

Polismakten fortsätter oförtrutet att göra bort sig, straffa ut sig och ytterligare sabotera kårens anseende, som om nu det skulle behövas eller ens vara möjligt. Två poliser, varav den ene brutit armen av en ung flicka och den andre stod för den vettlösa skjutningen inne på ett gym har blivit befordrade till stationsbefäl. En tredje polis som dömts för kvinnomisshandel blir polischef. Så ska man bete sig för att göra poliskarriär. Och få emblemet med fascismens spöknippen fasces på uniformen.

Courtesy Lars Hillersberg 1999.

Ett trettiotal Greenpeaceaktivister tog sig lekande lätt in på Forsmark och Ringhals kärnkraftverk och stannade i över ett dygn för att visa hur dåligt säkerheten fungerar. Aktionen var mycket lyckad. När det meddelades att allt var under kontroll visade det sig att flera aktivister fortfarande fanns kvar inne på anläggningarna. Säkerheten är alltså lika med noll. Avskaffa kärnkraften innan en allvarlig olycka händer – igen! Det finns miljövänliga alternativ att satsa på redan nu.

En annan miljövänlig nyhet är att aktivisterna från Ojnareskogen nu samordnar sin verksamhet med aktivister från den planerade gruvexploateringen vid Kalixälven i en kampanj mot den hänsynslösa gruvindustrin (SkD 14/10).
Malmö/Lund

Äntligen något positivt! All sjukvård för barn och ungdomar upp till 18 år blir avgiftsfri i Skåne från och med årsskiftet. All sjukvård för alla borde vara avgiftsfri. Alltid.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: