Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #81

Chavez vann valet!

Världen

Vi väntar just nu på resultatet i presidentvalet i Venezuela. Här finns liveuppdatering:

Svenska: http://handsoffvenezuela.wordpress.com/
Spanska: http://www.vtv.gob.ve/articulos/2012/10/07/presidente-chavez-llega-a-centro-de-votacion-para-ejercer-su-derecho-8669.html
Hittills verkar det gå bra enligt Chavez senaste twitter nu i natt.
Re: Valresultatet i Venezuela 2012
7/10  kl. 04:30: Valmyndigheten meddelar nu resultatet
Andel av rösterna räknade: 90%
Valdeltagande: 80,94%
Hugo Chávez:    54,43%
Henrique Capriles:  44,47%

Konst & Politik gratulerar – Leve det venezuelanska folkets sociala revolution!

Nästan en miljard människor är kroniskt hungriga och 18% saknar rent dricksvatten samtidigt som 10% av världens befolkning äger 85% av jordens tillgångar, påminner Nina Björk oss om i sin nya bok. ”Att leva i konkurrens föder rädsla” är hennes helt korrekta sammanfattning av livet i den nyliberala dystopin. Detta måste stoppas med alla medel. Kom igen — vi kan, vi vill, vi törs!

Sverige

Vi kommenterade den orättvisa budgeten och den meningslösa partiledardebatten i förra krönikan och kom med ett alternativt förslag. Kom tillbaka Juholt tänker många nu, men det räcker inte. Bombardera högkvarteret! som man sa under kulturrevolutionen. Vi lever inte längre i en folkhemsbubbla, marknadsdiktaturen vill förslava allt och alla och vi måste gå till motattack på bred front. Den radikala vänstern måste mobilisera.

Skulle du köpa en begagnad bil av dessa herrar?

KD och tiggarna

”Kristdemokraterna” går ut hårt, inte mot tiggeriets sociala orsaker utan mot tiggarna personligen i DN härförleden. Förbud, stränga straff och mer poliser. Är detta det kristna kärleksbudskapet? Läs Badlands Hyenas träffsäkra kommentar på http://www.badlandshyena.wordpress.com

Pink Floyd och det ljuva 60-talet.

Jag vill tipsa om den musikaliska dokumentären ”Wish you were here” på SVT play. Pink Floyd spelade in skivan med det namnet 1975. Det finns en melankolisk prakt och grandessa i den musiken som är oöverträffad i sitt slag och hela skivan är ett konstnärligt mästerverk. Sextiotalet var annorlunda än andra decennier. Och det var också längre än andra decennier: Det varade mellan 1958 och 1975. Woodstockfestivalen, studentrevolten, Beatles, Dylan och ”Wish you were here” var några av höjdpunkterna, FNL:s seger i Vietnamkriget en annan. Men det var också slutackordet, sen började upplösningen och nedgången, med tunga droger och högervindar.

Egentligen började alltså sextiotalet redan 1958, med påskmarscherna mot atombomben i England. Om man delar in sextiotalet i två perioder, 1958-68 och 1969-75, så var den första perioden den lyckligaste och ljusaste med Beatnikrörelsen ’58, den magiska  Summer of Love ’67 och Majrevolten ’68. Där fanns en brytpunkt. I den senare perioden var inte hippierörelsen och pacifismen närvarande på samma sätt, den hade ersatts av en mer militant vänster i ett allt våldsammare samhälle. Men allt var fortfarande möjligt, den infraröda kraften från revoltens år var så intensiv att stämningen fanns kvar en bra bit in på 70-talet.

”Wish you were here” handlar om frånvaro. Särskilt om bandmedlemmen Syd Barrets frånvaro; drogerna förstörde detta geni i förtid. Men jag tror också den handlar om 60-talets frånvaro, ett sorgearbete som fortlever i mångas liv i min generation. Själv ser jag istället det långa 1960-talet som en inspiration som aldrig tar slut. Att ha upplevt det och att veta hur annorlunda världen och livet kunde vara, en kärleksexplosion, en kreativ explosion, en rättviseexplosion, ger mig kraft och styrka när de kalla högervindarna blåser.

Tro inte på dom som förtalar ’68 för att urskulda sin egen borgerliga anpassning. Det finns alltid överlöpare utan heder, även om dom i detta fall är förvånansvärt få. Med jämna mellanrum – senast nu i SvD – påstår borgarna till och med att 1968 inte inträffat. Tro inte på det heller. Festen är inte över. Hoppet finns ännu kvar. Revolutionsåret 2011 var bara en generalrepetition. Nästa gång kommer vi att överträffa 1968.

Syd Barret (överst) Publiken på Woodstock (nederst)

Malmö/Lund

Antalet vårdplatser på Skånes universitetssjukhus, Sus, har minskat med 140, eller cirka 12 procent, under 2012. Detta har lett till flera dödsfall, berättar Skd. Öka antalet vårdplatser och gör det nu!

Uppdateringar: Läs den häpnadsväckande historien om Swarnlata i ”Parapsykologiska personligheter, del 2”! Ny artikel är också ”Kropotkin hade rätt”.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 7 oktober, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: