Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #79

Don´t  fuck with the Internet!

Världen

Liksom Grekland och i viss mån Frankrike befinner sig Spanien i socialt upplösningstillstånd till följd av den ekonomiska krisen. Flera regioner kräver nu självstyre. Ungdomsarbetslösheten är 50% och allt fler prostituerar sig för att ha råd med mat och hyra. Kurser i ”så blir du prostituerad”  utannonseras. Ett bra reportage från demonstrationerna i Madrid 25/9 av våra kamrater på roarmag.org finns här: http://roarmag.org/2012/09/25s-ocupa-el-congreso-madrid-riots/

Sverige

Djurrättsaktivister från flera länder har demonstrerat mot djurplågeriet i minkfarmen vid Skyberga i Kumla meddelar Radio P4/Örebro. Ett förbud mot minkfarmar har diskuterats länge, men ett beslut dröjer. Kan det ha med pengar att göra? Varför får man strunta i djurskyddslagen? Och vem behöver egentligen minkpälsar? Enligt en opinionsundersökning som Djurens Rätt presenterade den 8 mars 2011 vill 70 procent av svenska folket förbjuda minkfarmning. En uppföljande undersökning från februari 2012 visar att siffran inte har förändrats. Ett förbud ligger alltså i tiden, men hur många djur ska plågas i minimala burar innan dess?

Konstnären och fotografen Elisabeth Ohlsson-Wallin har gjort en annorlunda Kungatavla där den skumma kretsen kring hovet äter pizza från Camilla Henemarks nakna kropp medan drottningen försöker skura bort hakkors från parketten. Den politiska konsten lever!

Hackergruppen Anonymous har slagit ut Riksbankens och Regeringens webbplatser. ”Vi har fått veta att den svenska regeringen ordnade en razzia mot servrar hos PRQ för att stänga flera fildelningssajter. Det här har gått för långt. Det är oacceptabelt. Du jävlas inte med internet.” (SVT.se 3/10) Något att besinna för Maktens höga herrar: här har man en motståndare man inte kan rå på.

Uppdrag Granskning följer Vilks till Sion-konferensen i New York där muslimer kallas för ”råttor”. Vilks skrattar och skämtar och trivs utmärkt, och dom med honom.”Muslimer i allmänhet är bokstavstrogna”, påstår han bland annat helt felaktigt. ”Dom passar inte i vår typ av samhälle”. Något han har rätt i har jag inte hittat att citera. Intervjun finns på SVT play som Uppdrag granskning del 6. En gång i tiden var konstnärerna de som alltid tog parti för de förtryckta och mot samhällets orättvisor. Vilks går åt det rakt motsatta hållet i fullt medvetande om vad han gör. (Konst)historiens dom kommer inte att bli nådig.

Still not lovin’ the police, del 2.

Skandalerna inom poliskåren verkar aldrig att ta slut. Än skjuter dom vilt omkring sig på ett gym (!) mitt på dagen, och än blir två hundar (!) dödade med 20 skott. Lägg ner hela denna ruttnande organisation, avskeda allihop och bygg upp en helt ny personalstyrka med kvalificerade, högutbildade och konfliktlösande socialarbetare. Låt några av dessa som är mest omdömesgilla och stresståliga ansvara för ordning och säkerhet, och ställ framförallt krav på dom att dom ska skilja sig från bovarna dom jagar. Skrota också den nuvarande polislagen och ta bort alla möjligheter till myndighetsmissbruk, övergrepp och gräddfil i domstolarna. Inrikta verksamheten på förebyggande mot kvinnofridsbrott, ekonomisk brottslighet och grova våldsbrott, lämna bagatellbrotten i fred. Total transparens och insyn borde vara en självklarhet. Övervaka sen det hela med en helt oberoende och utomstående instans som också ställer krav på effektiviteten i utredningar och ingripanden. Bättre än så kan det inte ordnas inom det nuvarande samhällets ramar och i ett frihetligt socialistiskt samhälle kommer vi inte att ha några ”poliser” alls utan en beväpnad, demokratiskt vald arbetarmilis.

Malmö/Lund

* Ytterligare en polisskjutning i Malmö inträffade när man skulle stanna en bil. Avväpna polisen innan fler olyckor inträffar!
* Sydsvenskan har fått pris för sin design. Tur att man inte bedömde innehållet!

* Jag har uppdaterat ”Det radikala Lunds historia” och en del annat. ”Makt och motstånd”-citaten närmar sig 200. Och Mark Knopflers ”Why worry” finns nu med på sidan ”Uppmuntran”. Håll till godo!

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 4 oktober, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: