Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #80

I skuggan av budgeten

Världen

Google håller ju på att skanna in all världens böcker i ett jättebibliotek. Förlagen surar men Författarförbundet kommenterar att ”Googles avtal innebär att författarna behåller kontrollen, och att förläggarna förlorar inflytande. Författarna skulle få 63 procent av inkomsterna per såld bok enligt avtalet, men vi vet inte vad det blir för inkomster. Det här retar förläggarna, de får en mindre andel. Det är omvända roller, författaren tar hem den största vinsten.” (SdS 5/10).

Sverige

Socialdemokraternas skuggbudget är så blek att den bara med största svårighet går att skilja från alliansens politik. Inte ens ett förbud mot vinster i vården har man presterat. Vänsterpartiets skuggbudget är något bättre, men inte heller där finns ett tydligt alternativ. Så här kan en skuggbudget se ut som gör någon skillnad:

1) Halvera hyrorna och matpriserna med omedelbar verkan.
2) Fördubbla anslagen till vård skola omsorg och bygg ut den offentliga sektorn med nya vårdplatser, förskoleplatser och massiva nyanställningar.
3) Höj skatten för höginkomsttagare och storföretag kraftigt.
4) Höj lönerna för alla låginkomsttagare.
5) Samma pension för alla, 10.000 skattefritt
6) Begränsa privatbilismen, bygg ut kollektivtrafiken och inför nolltaxa, lägg ner kärnkraften och bygg ut sol, vind och vatten.
7) Starta upp ett nytt miljonprogram för bostadsbyggande men denna gång inga fuskbyggen och enbart billiga och rymliga hyresrätter.
 

Sen kan man diskutera detaljerna, men mer än så går knappast att få med reformer. Med en social revolution skulle vi däremot kunna få allt. Livet skulle genast bli bättre för folkmajoriteten. Läs Sven Wernströms bok ”Mannen på tåget”! Tills vi alla bestämt oss för och genomfört revolutionen fortsätter Makten att försämra samhället – just nu höjs matpriserna, bara som ett exempel. Sist det var folkuppror i Sverige 1917 berodde det just på livsmedelspriserna. Även för ett folk av zombier finns det en gräns, och den gränsen kommer allt närmare. Partiledardebatten 7/10 var ett hån mot väljarna. Politikerna klarar inte av det här. Folket måste nu ta över.

Malmö/Lund

Mats Skogkär i Sydsvenskan 5/10 har fått ännu en av sina snilleblixtar. ”Segregationen är inte problemet utan lösningen”. Han skriver faktiskt så. Då var det problemet löst. Tur att vi har så kvalificerade filosofer.

Den dyra, misslyckade och destruktiva nolltoleransen mot graffiti i Lund angrips nu också av (mp). ”Nolltoleransen är förlegad. Kommunen bör förändra sin grundsyn och se graffiti som en konstform”. Detta är självklart för de flesta lundabor. Men Mats Helmfrid (m) vill fortsätta på detta obsoleta spår: ”Jag vill inte ha klotterplank och jag vill ha kvar klottersaneringen”, säger han i Sydsvenskan 4/10 . ”Jag vill?!” Att Lunds ungdomar och övriga befolkning har en helt annan åsikt struntar han i; här ska det talas maktspråk, kosta vad det kosta vill. Men graffitikonsten kan inte stoppas och i längden är nolltoleransen dödsdömd såväl i Lund som på de fåtal andra platser i Europa där detta kulturfientliga högerprojekt ännu dröjer sig kvar. ”Harm reduction” är det dominerande synsättet från samhällets sida numera, och ett studiebesök i Malmö som har två berömda och framgångsrika lagliga kommunala graffitiväggar rekommenderas. Här kommer ett foto på en detalj i en målning på Smålands Nations baksida i början av 1990-talet. En italiensk gatukonstnär som jag tyvärr har glömt namnet på gjorde den stora målningen ”Självstyre” med en mängd roliga detaljer. Hur många sådana konstverk ska gå förlorade på grund av Helmfrids tjurskallighet? Avsätt honom 2014 alla ni som älskar konst!

Uppdateringar på Konst&Politik: Håll utkik efter ”Parapsykologiska personligheter” del 2. Coming right up!

Love, Peace & Understanding  — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 4 oktober, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: