Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #62

Maffian styr bemanningsföretagen — facket mordhotas

Världen

Gruvarbetarna på VIOMIHANIKI METALLEYTIKI i norra Grekland har röstat för självförvaltning av gruvindustrin. Arbetarna har tagit över företaget. Dom hälsar: ”Ni kan inte? Vi kan! Seger åt arbetarklassen!” Läs mer på http://libcom.org

Sverige

Av alla ruttna metoder från arbetsköparnas sida är väl detta det värsta hittills.

”Oseriösa arbetsköpare måste isoleras och konfronteras av ett enat fackföreningskollektiv för att förhindra att fackligt aktiva utsätts för hot och våld”. Det skriver Arbetarens ledarskribent Salka Sandén med anledning av att en medlem av Västerorts LS av SAC misshandlats och hotats i sitt hem av personer med kopplingar till organiserad brottslighet.

”Så har det då hänt. En medlem i Västerorts LS blev måndagen den 2 juli angripen i sitt hem, misshandlad och mordhotad. Med kniv mot strupen tvingade angriparna, anförda av en person som enligt pressmeddelande från SAC tillhört det kriminella gänget Werewolf Legion, fackföreningsrepresentanten att ringa till ägaren av ett bemanningsföretag och säga att facket drar tillbaka sina krav./…/

Utvecklingen mot ett samhälle som likt det amerikanska bärs upp av arbetande fattiga och där maffian ofta har ett finger med i spelet måste brytas. Varje fackföreningsrepresentant som utsätts för våld av arbetsköpare eller deras inhyrda lakejer är en för mycket. Varje försök att stoppa fackliga förhandlingar eller annan facklig aktivitet genom våld och mordhot är ett angrepp mot det mest grundläggande vi har, vår rätt att utöva inflytande över den egna vardagen.

Detta är ett angrepp på arbetarrörelsen och på demokratin. Vi väntar nu på ett kraftfullt svar från alla i ansvarig ställning. Vad tänker du, arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, göra för att se till att detta aldrig mer upprepas?”

Slut citat. Detta skriver alltså Salka Sandén i Arbetaren. Och Daniel Swedin på Aftonbladet reagerar också starkt.

”Vi har sannolikt att göra med en av de grövsta kränkningarna av de fackliga fri- och rättigheterna sedan Björn Söderberg mördades 1999. (Då) duger inget annat än ett fördömande från arbetsgivarorganisationerna och en fullständig solidaritetsförklaring  från LO och övriga arbetarrörelsen.”  Swedin menar också att samhället ”måste agera kraftfullt mot maffiametoderna”.

Sympatiyttringarna börjar komma in, men vissa nämner försiktigtvis inte SAC vid namn utan tar i allmänna ordalag avstånd från våld. Varför nu detta? Kom igen nu, visa vilken sida ni står på! Har det nån gång behövts enighet och kraftfulla motåtgärder så är det väl nu. Att maffian ska sköta löneförhandlingar för oseriösa bemanningsföretag med våld och hot är naturligtvis fullständigt oacceptabelt. Nu j-r räcker det!

Här kan ni läsa på Sovversiva hur det gick till när Nestor Machno löneförhandlade. http://sovversiva.wordpress.com/2009/09/13/machno-loneforhandlar/

Då blev det minsann annat ljud i skällan.

Malmö/Lund

Lund ska få 112 ”tillfälliga” studentbostäder vid LTH. Tillfälliga – varför det? Och vad blir hyran? 4.500 för 25 kvadrat. Det var Rector Magnificus som ordnade detta och det var ett nödvändigt och bra initiativ. Kommunen gör nämligen  ingenting. Men alltså – de 30.000 som står i Lunds permanenta bostadskö skall alltså få plats där? Seriöst?

Skånes Djurpark går med förlust. Men allvarligt, vem behöver en djurpark? Liksom cirkuselefanter och liknande på tivoli är det bara en sublimare form av djurplågeri. Vi behöver djur och natur precis som dom är och vi borde låta dom vara i fred i första hand. Så kanske även människorna överlever! Eko är logiskt som någon så listigt formulerade saken.

Övrigt

En av de senaste konspirationsteorierna kring WTC 9/11 handlar om termiter. Inte de gnagande jättemyrorna även om det säkert finns dom som tror på det också, utan ett explosivt material, thermite, som hittats i resterna från WTC. På Tuben finns redan videos med instruktioner och amatörexperiment. Även en del svenska bloggar verkar ha köpt detta. Vi ska syssla med pseudohändelser i stället för att förändra verkligheten. Det är så Skådespelssamhället fungerar.

Konst & Politik har rankats på tredje plats i kategorien politiska bloggar, Bloggtips.se. Det gör mig både stolt och glad. Med tanke på alla de miljoner andra bloggar som trängs i bloggosfären  är det ett väldigt bra resultat tycker jag. Jag har lagt ner mycket kärlek  i denna blogg och uppdaterat den flitigt och nu känner jag mig uppmuntrad att fortsätta! Det är så roligt.

Eftersom ni mina kära läsare gillade ”Graffitins pionjärer” så mycket — besöksfrekvensen nådde en all time high – så ska jag översätta en annan klassisk skildring åt er. Den kommer snart men jag kan inte säga när. Nya oljemålningar är också på G. Häng kvar!

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: