Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #61

Almedalen, Higgspartiklar och Mode 2

Världen

Acta-avtalet har stoppats, vilket är glädjande. Återstår att stoppa FRA-lagen, vilket blir svårare eftersom den trätt i kraft. Mot folkmajoritetens vilja förstås. I ett system med direktdemokrati hade den inte överlevt en minut.

Förut hade universum och dess innehåll ingen massa, men nu har det så, eftersom upptäckten av Higgs-bosonen bevisar att standardmodellen av universum är riktig och allting därmed har massa.  Hur kunde vi klara oss så länge utan Higgs-partikeln? Och kommer massarbetslösheten att upphöra nu? Endast massorna vet svaret.

Forskare i Lund och Groningen har upptäckt ett material med omvända magnetiska egenskaper, terbiumferrit. Som sf-fan tänker jag direkt på antigravitation. Så lyckligt är det kanske inte – men intressant ändå.

Sverige: Reclaima verkligheten!

Almedalsspektaklet är vad vi har fått istället för demokrati. Det handlar inte ens i teorin om inflytande utan om politiken som marknad. Ett marknadsgyckel med tivoliattraktioner som Jimmie Åkesson – freak show hette det förr. Men istället för biologiska missfoster bjuder man på politiska sådana. ”Monster” talade Åkesson i sitt tal om och jag trodde ett ögonblick att det var den övriga europeiska högerextremismen som aktualiserades. Lena Mellin (AB 8/7) påstår på fullt allvar att Almedalen är ”gräsrotsdemokrati”. Verkligen? Vilka politiska beslut fattas av åskådarna? Inte något. Det sköter yrkespolitikerna.

När Guy Debords ”Skådespelssamhället” ska komma i tryck nästa gång (Bengt Ericsons översättning är utmärkt) kan man illustrera den med en bild från Almedalen. Den engelska upplagan har som omslagsbild en biopublik där alla är försedda med likadana vita 3D-glasögon i papp, vilket ger dem ett mycket fåraktigt utseende. 3D är så ”verkligt” sägs det utan den minsta ironi. Verkligheten är passé, nu ska den hottas upp med overklighet. En mamma klagar i tidningen över att hennes son föredrar dataspel framför verkligheten, och Linn Heed i frågespalten förklarar att det beror på att spelen är så ”verkliga”. Påminner om en reaktion inför naturen som tyvärr inte är ovanlig. ”Nästan som på film!” kan man få höra om en praktfull solnedgång. Detta är marknadskrafternas yttersta effekt på vår psykologi – inte bara vi själva har blivit varor, som arbetskraft, utan hela vår omgivning och vår vardag har styckats upp för att marknadsföras. Reklamen tystnar aldrig utan smyger sig in i minsta vrå av våra liv. Alienationen är en psykisk hälsofara för alla liksom dess upphov kapitalismen är en fysisk hälsofara för fattiga, svältande, arbetslösa och arbetare i farliga jobb. Du som läser detta – engagera dig i kampen för att reclaima verkligheten – ta inte hissen, ta makten!

3D-publik på 1950-talet i USA och svensk publik på Almedalsveckan 2012 – samma alienerade passivitet här som där.

En av dessa yrkespolitiker som alltid håller sig framme, nu i Almedalen, är som sagt Jimmie Åkesson med sitt Brylcreme-leende. 1950-talet är både hans och Breiviks favoritdecennium. Främst amerikanskt 50-tal med Ku Klux Klan och rasdiskriminering i stor skala kan man förmoda. Ja, den materiella standarden var högre än idag. Men ”the standard of boredom” var ännu högre som situationisterna brukade säga. Den auktoritära likriktningen var enorm, atombombskriget kunde när som helst utplåna oss men med  villa, volvo, vovve märktes det inte så mycket att  de flesta var olyckliga. Vietnamkriget gjorde abrupt slut på  illusionen kapitalism med mänskligt ansikte och därför behövdes 1960-talet som en korrektion. Arbetslösheten var låg och hjulen snurrade ett tag till tack vare högkonjunkturen efter kriget och klassamarbetet LO-SAF. Nu försöker Reinfeldt att sy ihop ett nytt Saltsjöbadsavtal, men jag tror att förfallet, klassklyftorna och misären har gått alldeles för långt den här gången.

Så har polisen börjat ta betalt för sina tjänster, senast i Falsterbo. Intressant utveckling det där. Mera pengar – mera skydd, mindre pengar – mindre skydd. En sorts maffialogik. Nästa steg är väl privatisering. Låt vaktbolagen sköta både polisen och militären, bolagisera i små enheter och låt dom kriga, jag menar konkurrera, med varandra. Ha ihjäl varandra kanske, så slipper vi alla utgifter för dessa odugliga verksamheter. Folkbeväpning och arbetarmilis skulle fungera mycket bättre.

Malmö/Lund: Älgjakt i innerstaden

Älgjakten har tydligen redan börjat — två älgar sköts ihjäl av jägare på Norra Kyrkogården (!) Vilket hjältedåd! Älgar som är så farliga. Kan man skjuta varg så kan man visst  skjuta urbaniserade älgar också. Personligen tycker jag att djurskyddslagen skall gälla även vilda djur, det vore inte en dag för tidigt. Skottpengar på jägare är också ett alternativ, men låt oss börja med det förra.

Hemlösas Förening ser ut att bli dubbelt hemlösa – hyran höjs från 4000 till 14000. Görel Wallén i socialnämnden säger att ”man kan inte förutsätta att någon annan ska betala”. Men man kan tydligen förutsätta att någon annan ska chockhöja hyran – för hemlösa, dessutom! Ibland räcker min vokabulär inte till, och det vill inte säga litet.

Övrigt

Eftersom jag har föresatt mig att inte bara klaga kommer här en positiv iakttagelse. Hans Joachim Schellnhuber, fysiker och miljöaktivist som haft stort inflytande på Tysklands nersläckning av kärnkraften, säger att ”vi klarar både miljön och 10 miljarder människor om bara viljan finns”.

Ge inte upp – snart blir vi alla fria.

Till sist vill jag tipsa om att den världsberömde graffitikonstnären Mode 2 äntligen fått en hemsida. Med stil naturligtvis. Hans senare akryl- och pastellmålningar och teckningar är utsökt sensuella.  Häpnadsväckande. Förutom bilderna finns en självbiografi och information om aktuella utställningar i London och Paris.  http://www.mode2.org  Detta är alltså hans egen webbplats och du kan hitta ännu mer på Flickr och Googles bildsökning. Nästa uppdatering här på Konst & Politik kommer att handla om legenden Cornbread, den förste graffitiwritern. Håll utkik efter den!

Credit Joel Fox, courtesy Mode 2
Love, Peace & Understanding — anarchy is order

2 kommentarer på “Krönika #61

  1. Erna
    6 juli, 2012

    your website looks like an encyclopaedia that teaches us several things.http://www.mangueiraplastica.com

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 5 juli, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: