Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #41

Krönika #41

Folkets makt är starkare än maktens folk!

Världen

Uppladdningen med krigsfartyg av olika nationaliteter fortsätter kring Hormuzsundet, Suezkanalen och Röda Havet. Men för guds skull, tagga ner! Äventyra inte världsfreden för ett iranskt kärnkraftverks skull. Gör som i Sverige – ”avveckla kärnkraften med förnuft”!

Sverige

Socialdemokraternas nya partiledare Stefan Löfven har lyft sitt parti 4,6 procentenheter på mindre än en månad, enligt Sifos senaste väljarbarometer. Det betyder nästan 280 000 nya sympatisörer, skriver Svenska Dagbladet. De största förlusterna återfinns hos Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som tappat 2,1 respektive 2,2 procentenheter. Det skiljer nu bara 1,9 procentenheter mellan blocken, 48,3 för alliansen mot 46,4 för de rödgröna. Kristdemokraterna hamnar åter under fyraprocentsspärren. (TT 19/2).

Det var länge sedan Svenska Dagbladet varit så förtjust över Socialdemokraternas opinionsframgångar. Man kan ju fråga sig varför.

Sveriges mest självbelåtne författare har gått till final i Schlagerfestivalen. ”Det är väldigt viktigt att det blir bra rent fonetiskt och rytmiskt. Jag är extremt noga med att inte upprepa ett ord för många gånger”, säger Ranelid. Ordet ”Kärlek” upprepas i den korta texten 18 gånger, ordet ”mirakel” också 18 gånger.

Själva saknar vi ord.

Lars Vilks menar på Vilks.net att Dan Park är osofistikerad – ett verkligt understatement och med den implicita innebörden att hans egna Muhammedhundar är sofistikerade. Men DP sysslar inte med konst och Vilks har knappast heller gjort det sedan Nimis och Arx. Islamofobi och högerextremism vill alltid låtsas vara något finare än det är, ”invandringspolitik” när det gäller Sverigedemokraterna och ”konst” när det bara gäller tafflig högerpropaganda. Ånej, så lättlurade är vi inte. Det var inte konst när NSDAP målade slagord på affärsfasader under Kristallnatten 1938. Konsten var den man kallade Entartete Kunst och brände på bål därför att den var antingen revolutionär eller progressiv.

Malmö/Lund

Lunds kommun slopar matdistributionen till äldre den 1 april, skriver Skånska Dagbladet. Protesterna har varit omfattande. En enkät om önskemålen har inte blivit fullständig eftersom en del tillfrågade hunnit avlida.

Om alla hinner svälta ihjäl upphör klagomålen. Får man förmoda. Därmed inte sagt att detta i så fall skulle vara Lunds Kommuns fel. Långt därifrån. Det är helt enkelt en fråga om valfrihet, som allt annat i det nya sköna moderata Sverige.

Till sist någonting positivt också. Wael Ghonims fantastiska tal ”Inside the Egyptian Revolution” .”Folkets makt är starkare än maktens folk!” Se och hör honom på:
http://www.ted.com/talks/view/lang/en//id/1086

Anm. Bildkällor, courtesy:
http://www.hartman.nu/wp-content.risk.jpg      http://www.emliah.blogg.se/2009/january/ranelid.gif

2 kommentarer på “Krönika #41

  1. zackan
    11 mars, 2012

    Bra om Vilks och Park! Och om Ranelid med för den delen =)

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 20 februari, 2012 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: