Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #29

Krönika #29

Snart är det 20 år sedan 30 november 1991

Världen

Dagens Nyheter dissar i ett anonymt ledarstick den fredliga Occupy Wall Street-rörelsen. Samtidigt som polismakten på oklara grunder och med grovt övervåld har upplöst denna yttrandefrihetsmanifestation på vissa allmänna platser. Och detta trots att de minst 30% amerikaner som aktivt stödjer dem utgör hundra miljoner människor, plus de många hundratals miljonerna supportrar man har i andra länder. Man kan verkligen tala om 99% objektiva intressen i OWS och högst 1% som tar Staten, Polisens och Kapitalets sida.

DN föraktar denna massiva demokratiska folkrörelse, trots eller tack vare att också fackföreningarna stöder den, och solidariserar sig i stället med de 1%. Bonnierpressens och gammelmedias enda raison d’etre är deras kapital; yttrandefrihet heter pengar. Och samma yttrandefrihet har man bara så länge man yttrar sig som Staten vill. Därför måste den återerövras med alla medel.

Internet är en anarkistisk uppfinning. Informationen vill vara fri, liksom människan.

Occupy-rörelsen är den Arabiska Vårens motsvarighet i USA och Europa, idén  kom direkt från Tahir-torget. Och eftersom kapitalismen störtar sina befolkningar i fördärvet måste befolkningen störta kapitalismen, någon annan utväg finns inte. Medvetenheten om detta är betydligt större nu än bara för ett år sedan, och detta är vad som skrämmer DN:s anonyma ledarskribent — om det nu är högerspöket Hanne Kjöller, den amerikanske f.d. chefredaktören Hans Bergström eller någon annan.

Men river dom ett tältläger så tar vi två. OWS har åter invaderat Liberty Plaza och siktar nu på själva börshuset. En sak är säker om de internationella antikapitalistiska protesterna: det här är bara början.

Sverige

Carema Vanvård AB skyller ifrån sig och Alliansen svamlar om systemfel när det största systemfelet är dom själva och att dom tillåter profiterande på sjuka och gamla. Glöm nu inte detta vid nästa val. Så länge vi har ett felaktigt samhällssystem kommer dessa skandaler bara att upprepas gång på gång.

Somliga vill kanske hellre se Rosanna Dinamarca än Jonas Sjöstedt som ny ansvarig för (v) eftersom den förra är något litet radikalare och dessutom kvinna, invandrare och feminist. Sjöstedt tillhör den liberala förnyarefalangen, alltså samma låtsasradikaler som Demokratisk Vänster. Det vore bra om oppositionen tillsammans kunde slå ut Alliansen, men det är naturligtvis inte tillräckligt att ta tillbaka vad som förlorats under de borgerliga åren. Helst vill vi slippa partier överhuvudtaget och ha ett helt annat och mer demokratiskt samhällssystem. Något som dessa byråkratiska yrkespolitikers fantasi inte räcker till för att greppa.

Malmö/Lund

30/11 1991 fyller 20 år 2011!

Det har demonstrerats i Lund  och Malmö till minnet av Kristallnatten 9/11 1938, i protest mot nazisternas förföljelse av judar under andra världskriget och mot dagens förföljelser av palestinier, muslimer och andra etniska grupper. Förintelsen var historiskt unik men rasism och högerextremism är tyvärr ingen historisk parantes, vilket på det mest fruktansvärda sätt bekräftades genom massakern på Utöya och i Oslo. Militant antifascism är bokstavligt talat livsviktig.

I år är det också 20 år sedan nazisternas fackeltåg för Karl XII stoppades 30/11 1991 här i Lund för att sedan aldrig återkomma. Det viktigaste är naturligtvis att inga nazister finns på våra gator denna dag, och det kommer antirasisterna även i fortsättningen att se till. Vad man sen gör i övrigt spelar mindre roll. Vill kommunen ha ”underhållning” så varför inte om det nu plötsligt finns pengar. Men glöm aldrig bort vilka det var som gjorde Lund till en nazistfri zon 30 november och därmed normaliserade den.  Inte kommunalpolitikerna utan antirasisterna.  Nästa steg blir att vi gör Lund SD-fritt. Läs gärna den mer utförliga artikeln ”Betydelsen av 30 november” på denna blogg. Och kom ihåg att köpa julmust och pepparkakor.

Love, Peace and Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 18 november, 2011 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: