Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #28

Världen

Protesterna mot kapitalismen fortsätter över hela världen utan att avmattas. Tusentals människor i Berlin bildade kedja i den avsikten. Om bara de 99% håller samman och inte ger sig kan vi få finanskapitalismens 1% på reträtt, på fallrepet, på knä. Berlusconi har avgått och nu står nästa skurk på tur. 2011 kommer att gå till historien det är då ett som är säkert.

Sverige

Nu ökar (s) igen; Juholt kommer tillbaka. Han är åtminstone bättre än sina föregångare sedan Palme. Han är litet cool på något vis (synd bara att han är sosse) och han gör helt rätt i att vägra fösas ihop med SD i stv:s partiledardebatt. Kan inte Åkesson få stå i en särskild skamvrå med en dumstrut på huvudet medan de andra partierna debatterar, om han nu nödvändigtvis måste vara med? Eller ha honom på länk från Färöarna som han gillar mycket bättre än Sverige? Det finns säkert någon lösning, även om partiledardebatter, partier och ledare är en helt föråldrad form för den politiska processen. En dement form av politik. Demokratin finns på gatan, i bostadsområdet, i fabriken, vid tangentbordet. I parlamentet finns bara sluga mytomaner eller som Michael Moore sa om finanskapitalet på Wall Street: dom utgör en kleptokrati.

Om vanvården inom äldreomsorgen skriver Helsingborgs Dagblad: Nu får det vara nog!                                                                   http://hd.se/ledare/2011/11/12/nu-får-det-vara-nog  

Vård och omsorg ska inte vara vinststyrd utan behovsstyrd. Riv upp dessa beslut, förbjud vinstdrivande företag i vård och skola och förstärk och utvidga den skattefinansierade offentliga sektorn.  Höj gärna kommunalskatten och gör det progressivt!

Klottrets fiende sin egen värsta fiende

Den kriminelle f.d. polisen, f.d. säkerhetschefen på SL Kjell Hultman, har fått gråta ut om sitt självförvållade öde i P3. Han dömdes för flera brott redan 1980, och 2006 hamnade han i fängelse. Han var ledaren för SL:s våldsbejakande stormtrupper Falkarna. I Metro 1995-11-22 yttrade han dessa visdomsord om graffitikulturen:

” Kjell berättar att färger och sprayburkar stjäls vid inbrott. Rökheroin och andra droger florerar, inte minst för att klottrarna ska hålla sig vakna hela nätter då ofta de stora klotterattackerna sker mot tåg i trafik eller i vagnhallar och på uppställningsplatser.
Det är en inkörsport till annan kriminalitet, slår Kjell Hultman fast.”

”Rökheroin för att hålla sig vakna”. I denna korta mening hann han ljuga två gånger. Graffitimålare är inga knarkare. Och om dom vore det skulle dom givetvis inte använda heroin för att hålla sig vakna eftersom effekten är den rakt motsatta (amfetamin är däremot en drog för att öka vakenheten). Det fullständigt sprutar dumheter av denna sort ur Hultman genom hela hans sjaskiga karriär, som alltså slutar med fängelse i ett år och sex månader för grovt mutbrott och trolöshet mot huvudman. Samt med skadestånd och rättegångskostnader på en halv miljon. Stockholmsmoderaterna fortsätter mot bättre vetande hans misslyckade nolltolerans så länge det finns skattepengar att kasta i detta svarta hål.

I själva verket är graffitimålarna ungefär som den övriga befolkningen, inte mer kriminella utan bara något mer kreativa. Den enda ”inkörsporten” är den till gatukonsten och gallerierna. De flesta sprayburkar köps helt lagligt. Och den enda fungerande harm reduction-metoden är lagliga väggar. Detta har man för länge sedan insett i den stora världen utanför Stockholm.

Lund/Malmö

Rädda Carlssons Trädgård!

Foto courtesy Hagström 1958

Jag läste i Sydsvenskan 13/11 om de katastrofalt fula planerna för kvarteret Galten mellan Bankgatan och Vårfruskolan. Jag tror nog de flesta lundabor skulle vilja ha tillbaka idyllen Carlssons Trädgård precis som på bilden ovan från 1958. Det vore också logiskt eftersom skövlingen var ett misstag. Den fyrfiliga motorvägen genom centrum blev tack och lov aldrig av, men man hann som en förberedelse riva Carlssons Trädgård helt i onödan och under de fyrtio år som gått sen dess har inget hänt där. Återskapa caféet, uteserveringen och parken! Bygg för Guds skull inte ännu en massa cementlador på detta tappra lilla grönområde.

Lösningen på bostadsbristen

Lös sedan bostadsbristen genom att bygga på befintliga byggnader ett par tre våningar på höjden istället för att bygga på bredden. En beprövad metod. Ge LKF en order och en deadline – till nästa terminsstart ska det att vara gott om billiga hyreslägenheter… och vips är bostadsbristen åtgärdad. Höj kommunalskatten ytterligare, det tål överklassen! Sänk hyrorna. Om folket får bestämma för en gångs skull — vilket i och för sig är ytterst ovanligt i Lund. Jag har bott i denna stad i 50 år och jag kan faktiskt inte påminna mig när det hände sist. Eller om det gjorde det. Förmodligen inte.

Men någon gång ska ju vara den första.

Love, Peace &  Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: