Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #27

Krönika #27

Urblåsta politiker, intressanta böcker och ett annat Lund är möjligt

Världen

Syrien är nästa land som den arabiska våren, nu övergången till höst, vill befria från blodiga förtryckare. Migrationsverket tvekar däremot inte att utvisa folk dit, som den groteska myndighet den är.

Jag kan hålla med den lätt konspirativa Astrid Boman (skp) om att ”världens styrs av vansinniga människor”. Men det räcker inte med att kritisera kapitalismen, man måste också visa på ett levande alternativ, och det alternativet är inte och har aldrig varit Sovjetunionen. Läs Noam Chomskys artikel ”Sovjetunionen kontra Socialismen” i kategorien ”Översättningar” på denna blogg! Därutöver finns inte mycket att säga i det ämnet.

                                            

                                                                  Kapitalismens anatomi. Courtesy Ulf Rahmberg 1973.

Oktoberrevolutionen är knappast något att fira av den orsak som skp och kp nu gör. Det var 1905 som arbetarråden uppstod och 1917 var de redan utraderade av Lenin och Trotsky med ett fruktansvärt crescendo i Kronstadtmassakern 1921. Arbetarrådens alternativ tog i stället på nytt form i Katalonien 1936, och trots Stalins förföljelser lever det ännu idag vidare genom den frihetliga socialismen i alla de nya sociala rörelserna, utan ledare och utan partier. Dagens vänsteraktivister vill inte leva i en ”arbetarstat” och inte i någon stat överhuvudtaget. Vi har lite högre ambitioner än så. Läs gärna texten ”Övergångsprogrammet— för ett alternativt samhälle i vår livstid” i Masterdisken, kategorien ”Böcker i fulltext” på denna blogg. Där går vi in i detalj på den frihetliga samhällsvisionen, och det är den som inspirerar dagens proteströrelser.

Boktipset

Jag läser hela tiden och noterar här de senaste bokupplevelserna. Jag gillar inte ”lättlästa” böcker av det slag som matas ut av kommersiella skäl och som alla liknar varandra likt mcdonalds burgare. Det ska vara litet tuggmotstånd. Och det får gärna vara svårt bara det är bra.

* C.G. Jung: Mitt liv.W&W 1984.

Jungs självbiografi är mer intressant och fascinerande än de flesta i sitt slag. Hans sökande efter tillvarons mening går via drömmarna, och han skapar begreppet ”arketyper” genom studier av myter, religioner och människans undermedvetna. Han är en mycket vis man som inte bara förstår livet utan också hinsidan. Det duger inte att avfärda honom som mystiker; han är fullständigt seriös och i många avseenden har han bättre beskrivningar av det undermedvetna än Freud.

* Slavoj Zizek: Först som tragedi, sedan som fars. Tankekraft 2009.

Tragedien var 9/11 2001 och farsen finanskrisen 2008. ”Vad var det jag sa?” kan man tänka sig Marx’ posthuma kommentar. Det är ett nöje och en uppmuntran att läsa Zizek. Han uppdaterar socialismens diskurs för 2000-talet och det behövs sannerligen. Tankekraft är ett mycket bra förlag med en välkommen och intressant utgivning. Än finns några intellektuella kvar i det moderatstyrda Sveriges dummokrati.

* Kerstin Lundell: Affärer i blod och olja. Ordfront 2010.

Jag kan inte påstå att man får veta allt om Sudan, Etiopien, Ogaden eller Lundin Petroleum i denna bok, men ändå 100% mer än vad som stått i Sydsvenskan och fullt tillräckligt för att styrka påståendena om bolagets och därmed Bildts skuld i dödsskjutningar och nedbränning av byar. Det finns satellitfoton som dag för dag visar förödelsen under Lundins tid. Jag hade gärna sett ett kapitel om Östafrikas historia och ett om oljeletandets teori och praktik, men denna bok är i huvudsak byggd på intervjuer. Flera av Carl Bildts uttalanden börjar med ”Jag har sagt” — på ett auktoritärt sätt vill han därmed låta sig framstå som auktoritativ. Det är han inte. ”’A small dog with a big dogs’ attitude.” Att han kan sitta kvar som utrikesminister vid minsta misstanke om inblandning i Lundins smutsiga affärer är helt otroligt. Avgå, Bildt!

Sverige

(m): ”Det finns inga fattiga tycker jag”.
Till den oändliga raden av totalt urblåsta moderater sällar sig nu Isabella Jernbeck. med ovanstående bevingade ord. Först inför man med tvång ett klassamhälle med större klyftor än på hundra år, sen vägrar man se sin egen roll i de samhälleliga konsekvenserna och lämnar glatt över dem till ”individernas personliga ansvar”. Jag tycker nog att vi bör kräva av våra politiker att de åtminstone skall vara normalbegåvade. Och kanske rent av vara insatta i det dom talar om. Jag menar med den lönen och de privilegierna. Men det är säkert helt orealistiskt. Hur lycklig vore inte världen utan moderater? Och utan yrkespolitiker en masse?

Malmö/Lund

Lunds korrupta kommunalpolitiker låter skolorna ruttna sönder, sjukvården kollapsa, bostadsbristen förvärras och tvingar alla att spara – alla utom dom själva. Ett nytt skrytpalats i glas bygger dom nu åt sig för många miljoner. Och så höjer dom sina egna löner ännu en gång. Då finns det plötsligt pengar. Undrar just hur politikerföraktet kan ha uppstått?

Att kasta ut de självgoda politikerna ur Rådhuset och återinföra demokratin i Lund har högsta prioritet. Occupy Lund, here we go! http://www.facebook.com/occupylund

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 11 november, 2011 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: