Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #24

Krönika #24

15 oktober internationell protestdag. Bob Dylan är större än Nobelpriset.

Världen

Motkraft.net har översatt Occupy Wall Streets statement som visades i klippet i förra krönikan. Det finns på motkrafts blogg under rubriken ”New York: Deklaration från Wall Streetockupationen”. Läs detta! Dina barnbarn kommer kanske att fråga dig längre fram om hur det hela började….


Ockupanterna riktar ett antal rättmätiga sociala, politiska och ekonomiska krav till den globala världsordningens härskare, i USA och världen. Avslutningen lyder som följer:

”Till världens folk. Vi, New York Citys Generalförsamling som ockuperar Wall Street vid Liberty Square, manar er att hävda er makt.Använd er rätt att fredligt samlas; ockupera det offentliga rummet; skapa en process för att behandla de problem vi möter, och skapa lösningar som är tillgängliga för alla.Till alla samhällen som skrider till handling och bildar grupper i den direkta demokratins anda, erbjuder vi stöd, dokumentation, och alla resurser till vårt förfogande.Anslut er till oss och höj era röster!”

Sverige

Tomas Tranströmer fick Nobelpriset i litteratur och han är en briljant poet — även om alldeles oproportionerligt många svenskar redan tilldelats priset. Men valet stod mellan honom och Bob Dylan, och Dylan är större än Nobelpriset. Enbart ”Desolation Row” vore värd denna utmärkelse, men den viktigaste belöningen finns i våra hjärtan.Och minns att Nobelpriset inte utdelas till den som är bäst utan till den som är mest exklusiv. Nedan det mysiga omslaget till den legendariska skivan ”The Freewheeling Bob Dylan”.

Virtuell eller reell demokrati?

Det alternativa Nobelpriset, Right Livelihood Award, har större betydelse i Konst & Politiks idévärld. http://rightlivelihoodaward.org

Partiledardebatten i stv blev en bekräftelse på det skådespelsmässiga och bedrägliga i vår politiska process. Allianspartierna och de närmast intresserade, MP och SD, fick ”debattera” utan några störande konkurrerande åsikter. S och VP deltog inte eftersom dom skulle ha fösts ihop med SD. Politik förs enklast utan någon opposition, precis som i diktaturstaterna. Ett tips till nästa ”debatt”: det räcker med ett parti, dom är ju alla likadana. Så blir det ännu lättare att redigera för svt.

Juholts skuggbudget får kritik för sin högerprägel. Vi sa ju att vi inte litar på politiker. Berit Högman (s) säger i det sammanhanget att ”undersökningar visar att unga människor har dålig tilltro till demokratin”. Det där har hon missuppfattat. Ungdomarnas tilltro till demokratin är oförändrat hög, det är tilltron till yrkespolitikerna som är lika med noll. Med all rätt! På samma sätt är det inte att ”vi måste bli tydligare med vårt budskap” som är politikernas problem — det är budskapet i sig som är fel, och detta uppfattas tydligt nog.

Inte bara ungdomar och LO-anslutna utan troligtvis merparten av den tänkande befolkningen vill ha en radikalisering av hela samhället, men den ska komma underifrån, inte från Staten, Kapitalet eller partierna i pyramidens topp. Med social rättvisa kan också demokratin bli reell, inte virtuell som den är idag. Gräsrotsrörelserna för social rättvisa och direktdemokrati växer i detta nu, till synes över hela världen och med svindlande hastighet. Occupy Wall Street visar vägen och the sky is the limit!

Occupy Sweden: 15 oktober – enade för global förändring

”Den 15 oktober kommer folk från hela världen att gå ut på gatorna och torgen. Från Amerika till Asien, från Afrika till Europa kommer folk resa sig för att ta sina rättigheter och kräva en verklig demokrati. Nu är det dags för oss alla att ansluta sig till en global ickevåldslig protest. Den härskande klassen kan – trots de är få – ignorera den stora majoritetens vilja och det mänskliga och ekologiska pris vi alla måste betala. Denna otolererbara situation måste få ett slut.Enade till en röst kommer vi låta politikerna och den finanselit som de tjänar att få reda på att det är upp till oss, folket, att själva bestämma över vår framtid.Vi är inte varor i politikernas och bankernas händer. De representerar oss inte.Den 15 oktober kommer vi mötas på gatorna för att påbörja den globala förändring som vi eftersträvar. Vi vill fredligt demonstrera, tala och organisera tills vi själva kan få tillstånd den förändringen.”

Mer info om den internationella protest- och organiseringsdagen finns på   http://15.october.net  och på http://motkraft.net

Lund/Malmö

Håll Skåne Rent!

Den 15 oktober 14.30 ska Sverige”demokraterna”s ungdomsförbund SDU tillsammans med inbjudna italienska fascister försöka tåga från Gustav Adolfs torg till Triangeln i Malmö för att sprida sina rasistiska lögner. I den mest invandrartäta staden i Sverige. Det ska dom bara låta bli. Post-Breivik-situationen tillåter inte längre sådana upptåg, och det borde dom själva vara medvetna om. I annat fall finns det gott om antirasister som kan påminna dom om var dom hör hemma: inte i det demokratiska finrummet utan på historiens soptipp bland allt annat illaluktande skräp. Eller mög som vi säger i Skåne!

Eftersom 15 oktober också är datumet för sympatiaktioner med Occupy Wall Street så finns ju möjligheten att ockupera ett torg där du bor eller någon annan stans, före under eller efter blockaden. Vi hoppas på massor av internationella sympatiaktioner — redan har 900 städer i 80 länder varav nio städer i Sverige slutit upp i protesterna. Det tar sig, sa pyromanen!

Följ utvecklingen på motkraft.net och på http://skanemotrasism.blogspot.com

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 9 oktober, 2011 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: