Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #14

Vår sorg är svart, vår vrede är röd!

Världen

Över 77 döda i attackerna i Norge 22/7 2011. Minst 70 människor dödades vid fredagens massaker på Utöya i Norge där norska socialdemokratiska ungdomsförbundet hade ett sommarläger. Sju dog när en bomb exploderade vid regeringskansliet i Oslo. Norske högerextremisten Anders Behring Breivik, 32, har anhållits för båda dåden. Myndigheterna har som vanligt inte koll på högerextremismen någonstans trots att den är det tydligaste hotet mot samhället. Man jagar islamister och kommunister i stället av gammal vana. Men så gör någonting nu då! Hur många invandrare och vänstermänniskor ska behöva dö innan nazisterna, fascisterna och islamofoberna stoppas? I Sverige har 23 personer mördats av nazister av politiska skäl de senaste åren enligt Expo. Och nu detta! Låt denna tragiska händelse bli början på en kraftfull antifascistisk väckelse i hela Norden. Även de som förut varit ljumma i sitt engagemang inser säkert nu att antifascismen är en fråga om liv eller död, här och nu, för oss alla. Varje typ av högerextrema och rasistiska idéer måste avlägsnas ur folksjälen och ersättas med rättvisa, kärlek och solidaritet!

Sverige

Fattigas behov utlokaliseras till uländer, rikas behov belönas rundligt kontant

Färdtjänsten på Gotlands callcenter har av krasst ekonomiska skäl utlokaliserats till — låglönelandet Senegal! Språkförbistring, totalt kaos och sämre färdtjänst kan bara bli resultatet, men vad gör man inte för att suga ut u-länder och tjäna pengar på vårt lands svagaste. Sen sitter senegaleserna där snart utan jobb men med rudimentära svenskkunskaper. Hur många efterfrågar det på Senegals arbetsmarknad?

Skånes miljöchef åker privatflygplan i tjänsten och det är han stolt över. En sjukvårdschef har fått en löneförhöjning med 15.000 i månaden, medan många sjukvårdsanställda inte tjänar mer än så totalt, för att inte tala om vilka usla pensioner dom får. Likalön är verkligen ett av de mest elementära kraven!

http://kkuriren.se/nyheter/sormland/1.973223?headlineDate=20110319

7 september är det Social Capitalist Award på Berns (av alla ställen!) i Stockholm, ett ytterst riskabelt och dumdristigt projekt kan det visa sig. Minns ni hur det gick för ”Walk for Capitalism”? Jo det blev ett praktfullt fiasko. Så nu har kapitalisterna blivit sociala my ass! Ånej, oss lurar dom inte.

Walk for Capitalism i Lund 2001: ett fiasko

Rashygien modell 2011

Barn med Downs syndrom finns inte efter 2030 – då är dom utrotade med fostervattensprov och genetisk rådgivning om statistiken håller i sig. Och det gör den. Redan 1978 varnade jag för denna utveckling. Det var min första publicerade debattartikel, som hette ”Utvecklingsstörda har mycket att ge oss”. Aftonbladet 8/7 1978, s.3. Jag har länge förstått att något måste vara fel. För några decennier sedan såg man utvecklingsstörda i de mest skiftande sammanhang och de var också ofta ute på stan. Idag är det en ovanlig syn. Dom har helt enkelt blivit färre. Inga föräldrar som fått barn med Downs syndrom ångrar sig, tvärtom, dom älskar sina barn. Trots den oftast lätta utvecklingsstörningen är dom känslomässigt begåvade som inga andra. Men nu håller denna genetiska grupp på att försvinna i all tysthet. Vilken är nästa grupp som står på tur? Människors lika värde, någon? Jag blir så upprörd. Detta är värre än tvångssteriliseringarna. Rashygien 2011! Stöd föräldrarna maximalt och skapa ett samhälle där Downs syndrom inte förknippas med lidande utan med glädje!

Palmes mördare sitter i riksdagen

Olle Minell/Proletären har läst nysläppta Palme-dokument. Som bekräftar GW Perssons och alla vi andras misstankar. ” Palme mördades troligen av svenska politiska intressen” skriver SvD 2011-02-28. Allt pekar nu åt samma håll i (de visserligen nygamla) uppgifterna från mordplatsen. De handlar bland annat om de två finska kvinnorna som mötte den som bör vara mördaren för att fråga om klockan. Det var minuterna före mordet och mannen ifråga var utrustad med pistol i ena handen och en walkie-talkie i den andra. I den säger han: ”Jag är igenkänd. Vad gör jag nu?” Svaret i walkie-talkien: ”Skit i det, gör bara vad du ska nu!” Strax därpå smäller skottet. Vad kan man mer begära? Och varför har detta fördolts? Därför att polisen hellre ser avlidne och frikände Christer Pettersson som gärningsman och inte vill veta sanningen — att mördaren finns i deras egna led.

http://www.newsmill.se/artikel/2011/02/22/bakgrunden-till-leif-gws-polissp-r

Av allt att döma är Palmes mördare, fd nazist och medlem i polisens basebolliga, numera moderat riksdagsman. Och där har han suttit i riksdagen ett bra tag och småvisslat. Hans alibi är värdelöst. Ta omedelbart in honom och släpp aldrig ut honom igen!

Varför beter sig vissa människor alltid som svin? Kan det ha något att göra med deras oförtjänta makt i oförtjänt höga samhällspositioner? Är man sen nazist faller det sig ju helt naturligt. Inte bara Lund utan hela Sverige, hela Europa och hela världen måste bli en nazistfri zon. Bannlys alla högerextremister och förbjud alla rasistiska organisationer, som EU redan 2000 uppmanat sina medlemsstater till. Ta nu itu med detta snabbt och resolut. Börja där, gör om, gör rätt!

Lund/Malmö

Vi slutar denna krönika som vi började: med den norska tragedin. De enda som stöder (sic!) Breiviks vansinniga idéer är en Sverigedemokrat som i sammanhanget uttalat att ”allt är mångkulturens fel” och den italienska fascistorganisationen Lega Nord som menar att ”han har helt rätt”. Tidskriften Expo jämför SD:s och Breiviks världsbild – som visar sig vara identiska.

http://expo.se/2011/samma-varldsbild_4200.html

Alla andra, och då menar vi verkligen alla, är chockade och fyllda med avsmak. En konkret sak som var och en kan göra för att hedra offren är att sparka ut Fremskrittspartiet, Dansk Folkeparti, Sannfinländarna och Sverigedemokraterna ur deras respektive parlament. Detta vore ett sätt att vända ont till gott. Vi ska inte ge fascisterna en enda millimeter, en enda krona, en enda röst eller något överhuvudtaget – dom ska i fortsättningen mötas med absolut nolltolerans i vilken skepnad dom än uppträder. All ya fascists ‘bound to loose!
http://motkraft.net/2011/07/26/lund-350-till-stod-for-offren-i-norge-mot-det-fascistiska-valdet/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=lund-350-till-stod-for-offren-i-norge-mot-det-fascistiska-valdet

En minnesstund arrangerad av Lundabor mot rasism 25/7 20.00 på Stortorget i Lund blev en mäktig och gripande manifestation. Tack till alla lundabor som kom och tack till arrangörer, talare och musiker. Vår sorg är svart, vår vrede är röd!

Love, Peace & Understanding – anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 juli, 2011 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: