Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika # 13

Om ont och gott i nyhetsflödet och i världen.

Världen

Nyliberalernas värld håller på att störta samman. Det börjar med en ekonomisk krackelering. Politiska kriser skakar kapitalet och uppror avlöser varandra över hela världen.

Sverige

I Sverige hotar debatten om utförsäkringarna och barnfattigdomen samt en tänkbar socialdemokratisk valseger 2014 den förut så övermodiga moderatmaffian. Den gamla världens försvarare omfamnar varandra under stor nervositet i Almedalen. Högerpressen vrider och vänder sig i desperata försök att komma undan den principiella diskussionen. Man vill prata om annat, bara inte det.

Och inte om Lundin Oil och ”Carl Bildt — en folkmordsmiljonär” som Åsa Lindeborg i Aftonbladet skriver om.

http://www.aftonbladet.se/kultur/article13309743.ab

Istället kommer som en avledande manöver skåpmat av nedanstående sort till användning:

http://www.sydsvenskan.se/opinion/pertohlssonkronika/article1509657/Ingen-bra-id%C3%A9.html

Per T Olsson rotar i historiens soptipp efter atrociteter begångna under andra världskriget. Han tror sig kunna backa upp sin allt mer extrema högerposition på så vis men lyckas ingenting bevisa. Inte om socialismen som överhuvudtaget inte fanns med i dessa sammanhang, inte om den mänskliga naturen och inte om något annat heller.

Vad som fanns i hans exempel var statskapitalism och fascism i olika varianter; stalinismen har aldrig varit något annat. Våld och maktmissbruk är mer utmärkande för kontrarevolutioner än för revolutioner och kommunismen, det vill säga det klasslösa samhället, ligger ännu i framtiden.

Av Olssons anekdoter kvarstår endast intrycket av en oavsiktlig självbespegling: borgerligt själsliv i all sin spöklika nihilism, the void som engelsmännen säger.

Väldokumenterade exempel på verkliga atrociteter hittar man ju som vi alla vet i rasismen, i Förintelsen, i USA:s invasionskrig och tortyrcentraler och dess blodiga historia från slaveri och lynchningar till massakern i Song My. I kolonialismen och kung Leopold I:s excesser. I den skoningslösa globaliseringen. Eller i den världssvält som pågår runt omkring oss varje dag. Sådan är kapitalismen, där finns ondskan i vår tid som Albert Einstein sa i Monthly Review. Den ondskan är systematisk, strukturell och inget tillfälligt individuellt snedsteg.

Om man nu inte som Per T Olsson, Staffan Skott och eventuellt ytterligare någon föredrar McCarthyistiska klintbergare.

Men för den samtida frihetliga socialismen och för alla de miljontals unga och gamla i Europa och världen över som kämpar för en rättvisare och mänskligare värld är detta en överspelad diskurs. Att Sydsvenskan ödslar trycksvärta på den förvånar däremot ingen; på den tidningens ledarsida är det sannerligen rötmånad året runt. Det kan sluta som det gjorde för engelska tabloiden The News of the World, den första sprickan i det sönderfallande Murdoch-imperiet.

Vi längtar alla efter att ett nytt samhälle ska resa sig ur kapitalismens ruiner.

Vidare läsning:
Gily, Pierre: Le Livre noir du capitalisme. Paris 1998.
Ferro, Marc: Kolonialismens svarta bok. Leopard förlag 2005.
Lindeborg, Åsa m.fl(red): Högerns svarta bok. Verbal förlag 2010.

Malmö/Lund

På tal om the void och kapitalismens dånande tomhet så står det nu en mängd butiker tomma i Lunds centrum, det börjar likna städerna i Mellanvästerns USA. Ett förfallstecken bland flera hos en marknadsekonomi som inte vill anpassa sig till mänskliga behov utan sätter fastighetshajarna i City och deras ockerhyror främst och prioriterar Novas stormarknad framför små butiker. Alla lokaler och bostäder i centrum borde tvångsinlösas och sen delas ut till de som behöver dem och vill något: Tomma hus är allas hus!

Men det finns faktiskt också glada nyheter förutom det tropiska sommarvädret just nu; det gäller att balansera upp intrycken en aning.

http://positiviteter.se/

är en sajt med ”bara goda nyheter” och det är inte så svårt som det låter. Vardagshjältar och främlingar som spontant hjälper varandra är en påminnelse om att människor egentligen vill vara goda och altruistiska om dom bara får chansen. Det gäller att göra det möjligt för var och en, att sätta det goda i system och underlätta den naturliga tilliten. Än en gång: vi väntar alla på att ett nytt samhälle ska resa sig ur kapitalismens ruiner.

Här kommer till sist den franska anarkistiska sångkvartetten Les Quatre Barbus med en glad och positiv trudelutt!

Dagens citat:

”A small dog with a big dogs’ attitude”.

(En amerikansk diplomat tar ner Carl Bildt på jorden i ett Wikileaks-dokument).

Love, Peace and Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: