Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #12

Krönika #12
Om fredskonvojer, hotet mot humaniora och smittsamma empatistörningar.

Världen

Yelah skriver om det kämpande Grekland: ”Vi vill se premiärministern fly i helikopter!”

http://www.yelah.net/opinion/yelah-anser/leve-det-kampande-grekland

I den fredliga och humanitära konvojen Ship to Gazas besättning mördade Israel nio personer 2010. Men nu åker man igen, trots attentat från israeliska attackdykare. Heder åt dessa modiga människor. Det finns en växande inrikes opposition i Israel mot ockupations- och apartheidpolitiken, och om något land skulle behöva en revolution så är det väl detta.

Sverige

Svenskt Näringsliv, Arbetsgivareföreningens egen lilla kamarilla, vill ta bort studiemedlet för humaniora. Humanistiska studier är inte kortsiktigt lönsamma och därför ska dom väck. Visserligen kämpar humaniora vid Lunds universitet och annorstädes varje år med nedskärningar medan naturvetenskaperna och teknisterna får skyhöga anslag, men den lilla humanistiska bildning som ändå lyckats dröja sig kvar i samhället är ett problem — alla studenter borde egentligen bli ingenjörer, menar Svenskt Näringsliv. Ulrika Kärnborg skriver bra om detta i Aftonbladet: 2/7: ”Svenskt Näringsliv vill tysta humanister”.

I ett samhälle som känner alltings pris men ingentings värde är detta förvisso helt logiskt. Lönsamhet går före mänsklighet och profit går före kultur. Svenskt Näringsliv verkar lida av det nyupptäckta syndromet Right Wing Disorder.

Ann-Charlotte Altstadt skriver i AB 6/7: ”Jag blir alltmer övertygad om att människor som är politiskt höger på riktigt, de är bara några få men desto mer inflytelserika, faktiskt lider av någon slags hjärnskada i empatispektrumet. De, liksom vårt samhälle, lider av funktionsnedsättningen Right Wing Disorder. Den tvingar oss att agera osolidariskt egoistiskt och det är därför vi mår så kasst.”


http://www.aftonbladet.se/kultur/article13155068.ab

Det avslöjas nu att regeringen redan på förhand visste att utförsäkringarna skulle slå så brutalt som dom gjorde men att man inte brydde sig om det. Right Wing Disorder.

http://karlskoga-kuriren.se/ledare/1.1266268-avslojad-nonchalans

Och att Littorin rimmar på ett visst klövdjur visste vi innan vi fick veta detaljerna i den senaste politikerskandalen. Right Wing Disorder.

Lund

Eskil Fagerström (SdS) ställer sig reflexmässigt på fel sida även i den förut nämnda debatten om humaniora; Lund har ju alltid varit både syrénernas stad och idéernas stad men detta gillar han förstås inte.

Kommer ni förresten ihåg bråket kring kontaktkonferensen Universitet-Näringsliv i Lund på sextiotalet? ”SDS-aktion i Lund stoppade konferens med näringslivet” skrev Arbetet 1/3 1969. Studenter för ett Demokratiskt Samhälle var en internationell radikal studentorganisation. Studenterna protesterade alltså, konferensen avbröts och rektorn råkade oförskyllt i blåsväder. De borgerliga tidningarna rasade, det var ”våld” och jag vet inte vad dom hittade på. Men se hur det gick sen! Idag är forskningens frihet ett minne blott, uppdragsforskning för Svenskt Näringslivs privata bolag är den enda som får anslag och styrningen är stenhård. Humaniora är sedan länge utfryst. Men tydligen inte tillräckligt, utan nu ska det hotas med uteblivna studiemedel också. Vi ska inte ha några intellektuella i detta land utan bara obildade försäljare. Så fick de protesterande studenterna 1969 rätt till slut.

Denna krönika slutar som den började, i Aten; här med Rafaels fresk av humanioras parnass, ”Skolan i Aten”, 500 x 770 cm, Apostoliska palatset, Vatikanen 1511. Några av de som renässansen uppfattade som civilisationens ankare, inklusive Zeno, den förste anarkisten (längst t.v.) Något för Urban Bäckström att grubbla över!

Rafael: Skolan i Aten, 1511.

Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: